Baalsrud-genseren som bladet Hjemmet publiserer oppskrifta til, er designet av Merete Norheim Myrdahl etter inspirasjon fra genseren i filmen, som var designet av Karen Fabritius Gram. Den er med andre ord rekonstruert av ukebladet.

Ulltrøya og kofta er designet av Karen Fabritius Gram i samarbeid med Marit Gjerde. I filmen blir ulltrøya og kofta brukt av Gudrun Grønvoll spilt av Marie Blokhus. Hun er en av de gode hjelperne til Jan Baalsrud.

Ole Martin Bjørklid, redaksjonssjef i Hjemmet, skriver i en e-post til Framtid i Nord at strikkeplaggene ble svært godt mottatt av skuespillerne.

– Skuespillerne Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen var alle kjempebegeistra for genserne og kofta.

Etterspurt

Plaggene ble spesiallaget til «Den 12. mann» og er ikke hentet fra det virkelige Baalsrud-dramaet.  Til tross for dette, er det flere som har ønsket strikkeoppskrifter på strikkevarene.

NATURHVIT: Strikkeoppskriftene til Baalsrud-genseren, Baalsrud-kofta og ullundertrøya publiseres i ukebladet Hjemmet. Foto: TOM HANSEN / HJEMMET

Merete Norheim Myrdahl sier til Hjemmet at hun har brukt geodetiske kuppel på Baalsrud-genseren, siden Jan Baalsrud var utdannet geodetisk instrumentmaker.

– Jeg har valgt å bruke den geodetiske trekantformen i grafisk i relieff på genseren. Det «hemmelige» symbolet kan representere Baalsruds tidligere liv. Mønsteret forsvinner gradvis, og er til slutt like usynlig som Baalsrud måtte være i Kompani Linge.

BAALSRUD-KOFTA: Kofta er designet av Karen Fabritius Gram i samarbeid med Marit Gjerde. Foto: HJEMMET

Karen Fabritius Gram er kostymedesigner og utdannet blant annet ved SHKS på klær og kostyme. Hun har hentet inspirasjon fra blant annet en gammel mønsterbok.

– Her har jeg latt meg inspirere av et svensk mønster jeg fant i en gammel mønsterbok, en annen gammel kofte jeg fant og fargene vi valgte til filmen. Ullundertrøyen gir en sensuell og vakker struktur mot huden, og jeg laget den i et mykt ullgarn så skuespilleren skulle ha det mest mulig behagelig og varmt, sier Gram.

Foto: HJEMMET