Det samme scenarioet utspiller seg hver gang vi nordboere er på indisk restaurant: Etter å ha bladd fram og tilbake i menyen i ti minutter, ender 90 prosent av oss opp med en chicken tikka.

Men indisk mat er så enormt mye mer. En indisk kokk bruker hele livet på å finslipe sine smaker og krydderblandinger, og i hvilken rekkefølge elementene skal tilsettes i maten. Kunnskapen og erfaringen kokken bygger opp, er en forsikring mot at vedkommende blir erstattet på linjen av yngre krefter.

Og så var det ingrediensene. En indisk venn utbrøt litt oppgitt en gang: Tror du at kylling liksom er nasjonalfuglen vår, eller? Faktisk er det ikke sånn, fortsatte min indiske venn, at det flakser kyllinger rundt overalt i India. Han forklarte at nesten ingen har råd til kylling, at inderne ikke spiser svin, og at kua er hellig. Derfor spiser indere mest vegetarmat, curryer og fisk. Ris er en selvsagt del av måltidet, og den har sin egen historie: Basmatirisen er gjerne lagret årevis i kjellere, omtrent som vin, for at smaken skal utvikles. Det sies for øvrig at 2014-årgangen er spesielt god.

Uten å skrive en avhandling om indisk gastronomi, kan vi nevne at oppe i nord, mot fjellene, brukes det mye smør og rømme, i tillegg til harde aromatiske krydder. I det sentrale India er maten generelt så sterk at du må holde på parykken mens du spiser, og i sør bruker man mye skalldyr, fisk, ingefær og kokos i rettene.

Og det er i Sør-India vi ender i dag. Vi skal tilberede en suppe fra Kerala, en region som i størrelse utgjør cirka 10 prosent av Norges areal, men der 32 millioner munner skal mettes hver dag.

Kerala «Skrei» Moilee er en frisk fiskesuppe med smak av ingefær, hvitløk, chili, lime, gurkemeie og kokosmelk. Bor du i sentrale strøk, kan du spandere på deg noen curryblader også hvis du finner. Bruk den fisken du ønsker, men husk at vi er velsignet med sylfersk skrei akkurat i disse dager. Det faste, hvite, proteinrike skreikjøttet fungerer helt perfekt til krydrede, friske, fete sauser og supper.

Kerala «Skrei» Moilee

Ingredienser (4 personer)

Ovnsbakt torsk:

800 g skreifilet

1 ss salt

1 ss olje

Topping:

1 løk

1 spansk paprika

2 ss smør

1/2 ts salt

1 ts limesaft

1 ts valmuefrø

Kerala Moilee:

2 løk

1 chili

6 fedd hvitløk

30 g frisk ingefær

10 curryblader (hvis du finner)

100 g reker/skall/torskebein/finner

50 g smør

1 ss gurkemeiepulver

1 ts knust koriander

1/4 kanelstang

2 ss tomatpure

2 tomater

2 boks kokosmelk (fet)

5 dl vann

1–2 ss maisenna

litt limesaft og salt

300 g basmatiris

1/2 ts salt

4 ss solsikkeolje

Framgangsmåte

Torsk: Rens filetene fri for bein og finner, men behold skinnet på under bakingen. Bein og finner går som smak i suppa. Del fisken i porsjonstykker, og salt dem.

Legg fiskestykkene på et smurt brett. Bak dem i ovn på 160 grader i ca. ti minutter. Er stykkene tynne, trenger de kanskje bare seks minutter, mens store ryggstykker kan trenge 15 minutter. Når fisken er ferdig, drar du lett av skinnet og balanserer den stekte løk- og paprikamiksen på toppen.

Stek ringer av paprika og løk møre og gylne i smør og salt. Dryss på litt valmuefrø og skvis på noen dråper lime.

Suppa: Bruk en bredbunnet kjele. Finn fram alle ingredienser før start. Suppa skal mikses og siles, så ikke bruk masse tid på å skjære flotte biter. Hakk opp løk, chili, ingefær, hvitløk og frese dette godt i smøret sammen med curryblader og rekeskall (eller annet skall fra skalldyr du måtte ha tilgang på). Finner og torskebein går også rett i gryta.

Ha i krydderne og tomatpureen. Fres dette sammen i et minutt og helle på tomathakk, vann og kokosmelk. Koke ca. 20 minutter, slik at suppen reduseres noe samtidig som all smak kokes ut av ingrediensene. Kjør hele stasen sammen med en stavmikser og sil deretter suppa gjennom en fin sil. Press ut all væske av restene som ligger igjen i silene.

Smak på suppa. Smaker den lite, kokes den ned ytterligere, da forsterkes smaken. Liker man den som den er, kan man jevne den litt med maisenna og smake til med salt og limesaft.

Basmatiris: Skyll risen i 10 minutter i kaldt vann. Mål opp vann (les på pakken) og ha i saltet. Kok dette godt opp og slå plastfilm over kjelen. Skru ned varmen til 2/9 og la risen koke/dampe i 15 minutter. Trekk kjelen til side og fjern plasten. IKKE RØR I GRYTA ENNÅ! La risen dampe fra seg i fem minutter. Snu kjelen på hodet og vipp risen ut på et fat. IKKE RØR I RISEN NÅ HELLER! La risen dampe ytterligere tre-fire minutter før du heller oljen over. Nå kan du forsiktig bryte risen fra hverandre og slå den litt løs med en tresleiv. Ikke press risen sammen, da kleber den og blir til en seig guffe framfor fluffy ris.