19 kommunestyremedlemmer er innkalt til ekstraordinært møte for å ta stilling til om tingrettsdommen, der Hofsøy mekaniske fikk rettens medhold i at de bedriften ble urettmessig avvist i tredje anbudsrunde, skal ankes eller bli stående.

Tidligere har spesielt Frp og Senterpartiet flagget standpunktet om at dommen ikke må ankes, men de to partiene utgjør bare syv av 19 i kommunestyret og det blir derfor avgjørende om det er flere av representantene som støtter opposisjonspartiene i det synet.

Anbefaler anke

Daglig leder Nils Arne Hofsøy i Hofsøy mekaniske og hans advokat Marianne Abeler har begge sagt at det burde være naturlig for kommunen å akseptere dommen fra tingretten og gi Hofsøy brøytekontrakten.

Varsler søksmål

I går ble det klart at Skjervøy park og anleggsservice har krevd erstatning fra kommunen for de foregående anbudsrundene og det arbeidet som har gått med til å være med i de rundene.

Behandlingen i kommunestyret

10.15: Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) åpner møtet for en fullsatt sal. Mange tilhørere som har møtt opp i dag, inkludert daglig leder Nils Arne Hofsøy i Hofsøy mekaniske.

10.20: Ørjan Albrigtsen tar opp sin habilitet i forbindelse med brøytesaken. Hans familie er involvert i forbindelse med en av de andre brøyterodene i Skjervøy kommune, men ikke på den aktuelle roden på Skjervøy tettsted.

10.24: Etter en kort orientering fra rådmann Cissel Samuelsen konkluderer kommunestyret enstemmig med at ordføreren er habil.

10.27: Habiliteten til Aps Einar Lauritzen er så oppe til debatt. Han er ansatt i teknisk avdeling i kommunen, men har ikke vært involvert i brøytesaken. Han ble også enstemmig erklært habil.

10.37: Rådmann Cissel Samuelsen redegjorde for hvilke vurderinger kommunen har gjort etter kjennelsen fra tingretten og at man ønsker en anke. - Vi har lagt vekt på risiko, tidsperspektiv med tanke på at man ønsker en kjappest mulig løsning, samt at vi ønsker en grundigere juridisk vurdering, sier Samuelsen.

10.40: Kommunens advokat Robert Myhre: Beklagelig at vi møtes på denne måten. Vi hadde gjerne sett at avgjørelsen i tingretten la denne ballen død. Men min oppgave er å ivareta kommunens interesser og det samme har dere.

10.42: Myhre: Jeg har ingen problemer med noen av tilbyderne, så lenge jussen er på plass.

10.45: Myhre redegjør for de ulike scenarioene om man anker eller ikke.

10.47: Myhre: - Sjansen for å tape en ny runde i tingretten (i et søksmål fra Skjervøy park og anleggsservice) er lavere hvis man har tapt i lagmannsretten.

10.49: Myhre: - Målet må være å få en holdbar juridisk avgjørelse som kan skape ro i saken. Den dommen som foreligger fra tingretten skaper ikke ro. Den skaper nye søksmål.

Ordfører Ørjan Albrigtsen og rådmann Cissel Samuelsen i kommunestyret i dag. Foto: Torbjørn O. Karlsen

10.56: Frps Arne Nilssen viser til at Hofsøys advokat har sagt at kommunen ikke trenger å bekymrre seg for et søksmål fra SPA, ettersom en av underleverandørene deres ikke har levert inn ESPD-skjema og at SPA-tilbudet dermed skulle vært forkastet.

11.00: Frps Vidar Langeland lurer på hvorfor brøyteanbudet i Skjervøy har blitt gjenstand for så mye bråk, mens nabokommunen, med samme innkjøpssjef, ikke har hatt noen rettssaker i forbindelse med sin brøyteanbudsrunde. - Har advokaten vår vært objektiv og gitt gode råd med tanke på hvor sterk saken vår egentlig er til syvende og sist.

11.05: Robert Myhre er tilbake på talerstolen for å svar på noen av spørsmålene. - Skulle SPA vært avvist? Advokater skal helst ikke prosedere saken i media. Jeg mener at det ikke er grunnlag for å avvise SPA som følge av manglende ESPD-skjema (egenerklæringsskjema).

PÅ PLASS: Nils Arne Hofsøy, daglig leder i Hofsøy mekaniske, sitter på tilhørerbenken i kommunestyret. Foto: Torbjørn O. Karlsen

11.09: Myhre mener at SPA har sitt på det tørre: - SPA har oppgitt en liste med fire-fem personer, hvorav to av dem er ansatte i bedriften. Det er strengt tatt ikke nødvendig med mer enn to for å utføre brøytejobben. Så hvis tilbyder oppfyller kvalifikasjonskravene på egenhånd, så er det ikke strengt nødvendig å levere inn ESPD-skjema for underleverandører.

11.15: Myhre: - Kravene til brøyteutstyr har ikke sett suspekt ut for meg.

11.17: Myhre: - Jeg ønsket å unngå en situasjon der man velger en leverandør og så har ikke leverandørene det utstyret som trengs likevel.

Advokat Robert Myhre Foto: Torbjørn O. Karlsen

11.24: Myhre svarer Frps Vidar Langeland om han har gitt objektive råd i brøytesaken - Jeg er av den oppfatning at at min vurdering av saken har vært korrekt basert på den jussen jeg kan. Jeg tror at kommunen har en god sak hvis man anker. I hvert fall mener jeg at nedsiden er veldig liten i og med at saken vil bli bedre begrunnet og vil redusere sjansen for flere rettssaker etterpå.

11.27: Advokat Myhre: - Det har vært krevende at Hofsøys advokat har gått til personangrep på kommunalt ansatte og påstått inhabilitet. Det er en krevende prosess å bevise at det ikke har vært det, men det er altså totalt grunnløse påstander. Det har vi fått gode forklaringer på i retten, så den ballen må legges død nå.

11.37: Kommunestyret tar en halvtimes pause.

12.16: Kommunestyret er tilbake igjen.

12.17: Øystein Skallebø (Ap) foreslår på vegne av flertallskoalisjonen at kjennelsen ikke ankes. "Rådmannen gis myndighet til å gjøre en ny vurdering av tildeling. Tildelingen gjøres i henhold til den eksisterende konkurransen, men i lys av tingrettens kjennelse".

12.24: Reidar Mæland (H) foreslår også at kommunen ikke anker.

12.27: Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF): - Dette er en kompleks og vanskelig sak. Vi kan komme i en situasjon at SPA tar det til tingretten med midlertidig forføyning og at vi har to aktører vi ikke kan skrive kontrakt med. Det viser hvor vanskelig det er. Jeg har kommet fram til at det er rett å ikke anke.

12.28: Albrigtsen tar til orde for beskyldninger om kameraderi. - Jeg har ingenting som tyder på at rådmann eller teknisk sjef har interesse av å avvise Hofsøy Mekaniske. Det er ingen grunnlag for å si det og jeg tar avstand fra det som har blitt sagt om kameraderi.

12.29: Albrigtsen: - Jeg må beklage overfor entreprenørene at man har utlyst en konkurranse tre ganger. Det er jo ikke en konkurranse lenger.

12.30: Ingrid Lønhaug (SV): - Nå har vi holdt på i et år snart. Brøytesesongen er vel over før vi blir ferdig med saken. Det er viktig at vi nå kommer oss videre og at vi får en stopp i saken poltisk, fordi vi har brukt mye tid på dette. Vi kan ikke ha evigvarende diskusjoner gående.

12.32: Lønhaug: - Jeg har ment at kjennelsen har vært uklar, mens andre har sagt den er klar. Når jeg har lest kjennelsen, så har jeg tenkt: Har advokater og dommer vært tilstede i samme sak?

12.33: Lønhaug: - Skjervøy SV har landet på at saken ikke skal ankes.

12.35: Lønhaug og Skjervøy SV vil ha en protokolltilførsel på at man for fremtidig brøyting utreder kommunal brøyting.

12.37: Ordfører Ørjan Albrigtsen sier at han har forsøkt å få et forlik mellom de aktørene i saken. - Vi har lansert å dele opp kontrakten enten på år eller å dele opp Skjervøy-rodene. Men det har ikke ført fram.

12.40: Frps Vidar Langeland er kritisk til prosessen. - Her har man hele tiden styrt mot at en tilbyder skal få brøytingen.

12.43: Langeland: - I denne saken har jeg ikke mer tillit til rådmannen. Man har klusset det til tre ganger og har ikke hatt orden i eget hus.

12.45: Torgeir Johnsen (Sp): - Vi er glade for at det ser ut til å ikke bli en anke. En anke ville ført til ytterligere kostnader. Hva ville det kostet oss og hvordan skulle vi finansiert det?

12.48: Øystein Skallebø ønsker en samordning om forslagene. Han mener forslagene fra posisjonen og fra Høyres Reidar Mæland, som Frp og Sp er med på, er helt like.

12.50: Frps Vidar Langeland er ikke helt enig i at forslagene er identiske, og oppfordrer posisjonen til å skrive under på opposisjonens forslag. Forslaget til de Sp/H/Frp lyder som følger:

"Kjennelsen ankes ikke. Rådmannen gis myndighet til å inngå kontrakt med tilbyder med laveste pris om vintervedlikehold av kommunale veier på Skjervøy i tråd med tingrettens kjennelse".

12.53: Rådmann Cissel Samuelsen: - Slik forslagene er formulert er de ikke like.

12.54: Samuelsen understreker at saken går videre uansett hva man bestemmer seg for i dag. - Det kunne man ønske, men slik er det ikke.

12.58: Kommunestyret tar pause.

13.30: Kommunestyret er på plass igjen.

13.33: Posisjonen og opposisjonen trekker hvert sitt forslag og enes om et felles forslag, som lyder som følger:

1. Kjennelsen ankes ikke.

2. Rådmannen gis myndighet til å innstille tilbyder med laveste pris om vintervedlikehold av kommunale veier på Skjervøy, i tråd med tingrettens kjennelse.

13.43: Forslaget, som er fremmet av Høyres Reidar Mæland, ble enstemmig vedtatt av kommunestyret. Dermed blir det ingen anke i brøytesaken.

I GANG: Kommunestyret i Skjervøy er i gang med behandlingen av ankespørsmålet i brøytesaken. Foto: Torbjørn O. Karlsen
VIL IKKE ANKE: Øystein Skallebø (Ap) gikk på talerstolen og lanserte forslaget fra flertallskoalisjonen om å ikke anke. Foto: Torbjørn O. Karlsen