ITROMSØ: Mandag 6. mars 2017 var Lars Johan (83) og Paula Henriette Lingrasmo (80) på vei hjem til Nordkjosbotn. De hadde vært en snartur i Tromsø for å handle, og like før klokken 13 var de kommet til Leirbakken like etter avkjøringen til Minken. Det var da det smalt.

Mot dem kom en svart Passat i deres kjørefelt. Lars Johan rakk ikke å gjøre annet enn å legge bilen noe mot høyre. Det gjorde at bilen imot traff førersiden av bilen. Lars Johan døde momentant i det kraftige sammenstøtet. De hadde begge holdt rundt 70 km/t.

Paula Henriette ble vridd 90 grader i sammenstøtet, slik at hun satt med overkroppen mot sin avdøde ektemann etter kollisjonen. Hun ble hardt skadet med flere brudd i overkropp og armen.

Føreren av den andre bilen, en lege fra Troms i 30-årene, ble alvorlig skadet og satt fastklemt etter krasjet.

Nå sitter han tiltalt for uaktsomt drap. Han nekter straffskyld, og sier han ikke kunne gjort noe annerledes for å ha forhindret ulykken.

Vitne: Han kjørte vinglete

Saken går over tre dager i Nord-Troms tingrett, og mandag og tirsdag har flere vitner til kollisjonen forklart seg.

En 53 år gammel mann og en eldre kvinne forteller at mannen kjørte vinglete, og at han flere ganger var over i feil kjørefelt før kollisjonen inntraff.

– Han kjørte litt ukonsentrert, og kom over i motgående kjørefelt flere ganger. Jeg synes han var så vinglete på veien, så ved Vollan bestemte jeg meg for å kjøre forbi han. Jeg tenkte at jeg måtte komme meg forbi hvis det skulle skje noe. Men så kjørte han forbi meg igjen. Og kort tid etter det kom krasjet, sier mannen og legger til:

– Jeg så bare han kjørte rett frem i svingen, uten å følge kurven. Og så smalt det. Vi gikk ut for å se om noen var skadet, og jeg skjønte at sjåføren i den ene bilen var hardt skadet. Så viste det seg dessverre at han var død.

–  Kjente det knøt seg i magen

– Jeg så at han lente seg mot midten, og det var etter dette at han kjørte slingrete. Jeg tenkte at sjåføren enten tastet på mobil eller så holdt på å sovne, sier en eldre kvinne som kom kjørende bak den tiltalte.

Deretter så hun legen kjøre over i det andre feltet da hun så bilen til ekteparet Lingrasmo komme imot.

– Jeg kjente at det knøt seg i magen. Han fulgte ikke svingen. Så kom den grønne bilen og han traff den.

– Jeg var helt skjelven men jeg ringte 113 med en gang. Vi gikk bort til de i bilen og da så jeg føreren satt fremoverlent. Det kom noen flere til og en mann gikk bort til føreren, sier hun og er tydelig preget av det hun var vitne til:

– Det første hun sa til meg var: Han er visst død.