Gargo Sykehjem i Burfjord skal innføre lunsj og servere middagen senere enn hva den blir servert i dag. Det står beskrevet i nytt budsjettvedtak for 2018.

Sykehjemmet skal samtidig kutte 500.000 kroner i inneværende år – og får ingen økonomisk støtte for å innføre lunsj.

– Tanken er god, men hvor skal vi hente pengene fra? Vi jobber ikke gratis. Her lager vi all mat fra bunnen av og får god skryt for det vi lager. Dersom vi ikke får noe støtte er jeg redd vi må gå over på mer halvfabrikata, forteller kjøkkensjef Elisabeth Berg (31).

– Allerede ved beinet

Også sykepleier og hovedtillitsvalgt i kommunen gjennom Norsk Sykepleierforbund (NSF), Madeleine Strand Kaasen er skeptisk til om det lar seg gjøre uten mer penger.

På 20 pasienter skal det produseres 7300 måltider mer i året. I dag har sykehjemmet 21 beboere, men plass til 25.

– Det er vanskelig i disse sparingstider der vi føler at vi allerede er kuttet til beinet. Det ekstra måltidet skal ikke bare spises, den skal planlegges, kjøpes inn, lages, serveres og det skal vaskes etterpå. Den skal jo også gjerne være smakfull, mettende, kaloririk og se bra ut, sier hun.

vanskelig: Sykepleier Madeleine S. Kaasen tror det blir vanskelig å innføre et ekstra måltid uten ekstra støtte. Her med beboer Astrid Sandgren. Middagen serveres i dag klokken 12.30. Foto: Isabell Haug

Fikk ekstra bevilgning

De siste årene har ernæring blant eldre vært på dagsorden nasjonalt, og i januar i fjor kom en studie fra Nasjonalt råd for ernæring, hvor det fremgikk at svært mange eldre rammes av sykdomsrelatert underernæring. Helseminister Bent Høie (H) er blant de som har uttalt at å flytte middagen kan redde liv.

Flere sykehjem i Nord-Troms har siden da innført lunsj og senere middag, blant annet Åsen omsorgssenter i Storfjord og Lyngstunet Helse – og omsorgssenter på Lyngseidet.

Ved Lyngstunet fulgte det med en ekstra bevilgning fra politikerne på 290.000 kroner. De som er tilknyttet omsorgsboliger må betale 200 kroner ekstra i måneden for å ta del i ordningen.

– Ingenting hogd i stein

Leder i Kvænangen Senterparti, Jan Helge Jensen er i flertallet som fikk gjennomslag for budsjettet. Dette med Sv, Frp og Høyre.

Ifølge han er ingenting hogd i stein hva gjelder eventuelle ekstra bevilgninger.

– Vi forventer ikke at noen utfører mirakler, men vi tenkte at man først kan se på mulighetene til å få det til innenfor de rammene man er gitt. Også forventer vi dialog med etatsleder på Gargo på hvordan det går. Hvis de ikke greier å få det til, er vi – i alle fall vi i Senterpartiet, villige til å se på saken på nytt, sier han.

Jensen er imidlertid ikke sikker på at innføring av lunsj vil føre til økte utgifter.

– På sikt blir det kanskje en innsparing, spesielt med tanke på brukernes helse. Mindre bruk av medisiner og kanskje mindre pleie.

Kuttet ut formkaka

En prøveordning med lettere lunsj i 12-tiden og senere middag har allerede vært utført på dementavdelingen i snart ett år.

Hjelpepleier 1 på avdelingen, Siv Jenssen, har bare positive ting å si om det.

– Ernæringsmessig tror jeg det blir mye bedre. Vi har nesten kuttet ut formkake til formiddagskaffen som ikke gir ernæringsmessig påfyll, og har stort sett bare kaker i helgene. Maten blir bedre fordelt utover dagen og de som har trengt å gå opp i vekt har gjort det.

Lunsjen lager de ansatte selv på avdelingen sammen med beboerne, og middagen kommer halvferdig inn på avdelingen.

– Selv om ikke alle er like delaktige er de tilstede, kjenner lukta og minner blir fremkalt.