Tirsdag denne uken besøkte Fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker, Kvænangen kommune. Der ble blant annet situasjonen rundt uro i kommunen brakt på bane.

Aspaker skulle egentlig på visitt allerede før jul, men ble frahindret å komme grunnet dårlig vær.

– Må selv ordne opp

Fra kommunen møtte ordfører, medlemmer i formannskapet og administrasjonen.

– Det var et godt møte. Min forståelse av det fylkesmannen sier, er at dette må kommunen selv rydde opp i. Vi må selv ordne et bedre samarbeidsklima og få fattet de vedtakene som er nødvendig for å rydde opp. Det er ikke før kommunen driver ulovlig at Fylkesmannen har myndighet til å gripe inn. Samtidig har fylkesmannen gitt klart uttrykk for at de er tilgjengelige for veiledning og råd, forteller han.

Situasjonen vil bli drøftet på de neste møtene i formannskap og kommunestyre.

– Også kommer spørsmålet om hva vi skal gjøre, og hvordan vi skal ta det videre. Vi må ha klare forventninger til at den administrative ledelsen tar tak i situasjonen.

Politisk uro

I tiden før og etter årsskiftet har flere saker om politisk uro herjet i media. Blant annet har administrasjonssjefen i kommune ikke svart kontrollutvalget på brev siden 2015, og samarbeidet mellom posisjonen og opposisjonen er ikke godt.

– Er du bekymret for framtiden for Kvænangen?

– I folkeavstemningen ville 92 prosent av befolkningen bestå som egen kommune. I dagens situasjon hvor vi ikke tar tak i disse tingene som dukker opp i media, blir jeg bekymret, ja. Da evner vi ikke å ta våre egne innbyggere på alvor, sier Mevik.

Ikke enige

Hvordan er tonen mellom posisjonen og opposisjonen?

– Vi har en helt grei tone i møter. Men vi er jo ikke enige i hvordan ting skal løses gjennom vedtak.