ITROMSØ: 6. mars 2017 var Lars Johan Lingrasmo (83) og kona Paula Henriette (80) på vei hjem til Nordkjosbotn etter en kort handletur i Tromsø. Da de kom til Leirbakken i Ramfjord på E8 kom plutselig en svart Passat over i deres kjørefelt.

Lars Johan rakk bare å legge bilen noe mot høyre før han frontkolliderte med den møtende bilen. Han døde momentant i det massive sammenstøtet. Kona Paula Henriette overlevde men ble hardt skadet.

I forrige uke gikk saken i Nord-Troms tingrett. Sjåføren av den svarte Passaten, en mannlig lege fra Troms i 30-årene, nektet straffskyld. I retten sa han at han ble blendet da han kom rundt svingen ved Leirbakken, og at han ikke kunne gjort noe for å ha forhindret ulykken.

Mener han var uoppmerksom

Onsdag ettermiddag kom dommen mot mannen, der han dømmes til 45 dagers fengsel. Dette er ikke i samsvar med aktor Henriette Birkelunds påstand, som ba om 60 dagers fengsel.

Videre fratas han retten fra å føre førerkortpliktig motorvogn i tre år.

Paula Henriettes bistandsadvokat, Annichen Rye-Holmboe, ba om 175.000 kroner i oppreisning til den 80 år gamle enken. I dommen blir hun tilegnet 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

I dommen heter det at retten ikke fester lit til legens forklaring hva gjelder hendelsesforløpet umiddelbart forut for kollisjonen. Videre skriver dommer Bjørn André Holmen at det ikke bare er «snakk om et øyeblikks uoppmerksomhet, men en uoppmerksomhet av noen varighet» og at «slik retten ser det er det snakk om et markant avvik fra det krav til aktsomhet som må stilles til sjåfører».

Uklart om legen anker

Da enken avga sin forklaring i retten, sa 80-åringen at hun husket sammenstøtet som et kraftig smell, og at hun ble vridd 90 grader i kollisjonen.

På rettens andre dag var hun sammen med resten av aktørene i saken ute på befaring på ulykkesstedet på E8. Det var første gangen hun var tilbake på åstedet etter at hun ble vitne til at mannen ble drept i ulykken.

På befaringen kom det frem at legen hadde skrenset 18 meter før han traff ekteparets bil i motgående kjørefelt.

iTromsø har vært i kontakt med mannens forsvarer, Marianne Bech, som opplyser at hun ikke har drøftet dommen med sin klient og at hun derfor ikke kan svare på om han ønsker å anke.