Fram til nå har tilbudet av ebøker variert fra bibliotek til bibliotek. Alle bibliotek har hatt et visst antall ebøker gjennom innkjøpsordningen, men utover det har det vært opp til hvert bibliotek hva de vil kjøpe inn av ebøker.

– Til nå har lånerne hatt tilgang til et lite utvalg ebøker hos sitt bibliotek. Nå får de tilgang til alle ebøker som er utgitt på norsk. Det betyr at det blir en langt større bredde i eboktilbudet ved alle landets folkebibliotek, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til NTB.

Utlånet skjer via den samme appen – eBokBib – som i dag brukes til å låne ebøker fra norske folkebibliotek.

Må kjøpe lisenser

Nasjonalbibliotekaren sier at det er opp til hvert bibliotek å bestemme om de vil ha ett eksemplar eller kjøpe inn flere av hver eboktittel. Ordningen er ulikt skrudd sammen for nye bøker, det vil bøker som er inntil to år gamle, og eldre bøker.

For nye bøker kjøper bibliotekene lisenser for hver eboktittel. Det vil si at det blir begrensninger i antall utlån og at ikke flere kan låne en ebok samtidig. Det er en tilsvarende ordning som den som gjelder for papirbøker, og vil føre til at det kan bli køer på bestselgerne.

Dette er en ordning som er valgt for ikke å slå beina under salget av nye ebøker.

– Hadde det vært ubegrenset gratis tilgang til ebøker, hadde det jo ikke være noen grunn til å kjøpe den. Bibliotekets oppgave har heller aldri vært å gi folk ubegrenset tilgang til bestselgerne, sier Aslak Sira Myhre, og peker på at det heller ikke er ubegrenset tilgang til papirbøkene når de kommer ut.

– Det overfører vi til eboka. Vi har lisensordninger de første to årene, men etter at boka er to år gammel har alle tilgang på den over alt, sier Sira Myhre.

Klikkmodell

Ordningen som er valgt for ebøker som er over to år gamle, er en såkalt klikkmodell der bibliotekene betaler forlagene per utlån.

– Vi tror dette er en ordning som ikke minst vil styrke det som ikke er bestselgerne, og det har også vært noe av tanken, sier Aslak Sira Myhre.

Den nye modellen var klar for et drøyt år siden etter samtaler mellom Nasjonalbiblioteket, Forleggerforeningen og andre berørte parter. Enigheten kom etter at det en stund så ut til at bibliotekene kom til å stå uten felles avtale for innkjøp av ebøker.

Det siste året har vært brukt til å utvikle et utlånssystem som kan håndtere den anbefalte ebokmodellen og inkorporere det i den eksisterende ebokappen. Den tekniske løsningen var klar torsdag.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix