Fra Manndalen skole og fire kilometer oppover mot Kjerringdalen bor det mellom 35 til 40 barn under 12 år. I området ved Vatne er fartsgrensa 60 kilometer i timen, flere veilys virker ikke og veien er stedvis uoversiktlig og smal, forteller fortvilte foreldre til Framtid i Nord.

I november var det et åpent møte om trafikksikkerheten i Manndalen, der også trafikksikkerheten lengre opp i dalen ble tatt opp.

– På møtet ble det sagt at det ikke er et problem å få ned fartsgrensa, så jeg skjønner ikke hvorfor den ikke blir satt ned, sier Eva Katarina Niva.

– Resten av bygda har stort sett 50-sone, imens her er fartsgrensa 60 km/t. Det er også mange gatelys som ikke virker, noe som skulle fikses, men det er ikke gjort, sier Tom Hugo Furuseth.

Har vært et tema i mange år

Foreldrene tror det er noen av de lokale sjåførene som bryter fartsgrensa oftest i området, og sier fartsgrensa på strekningen har vært et tema i mange år. På møtet i november ble saken tatt opp med kommunen av foreldre.

– Det kan ikke være slik at en er livredd for å la barna gå langs veien på besøk til naboen. Om vinteren tar de skolebussen, men om sommeren sykler og går flere til skolen, sier Niva.

Tom Are Pedersen tror ikke det vil hjelpe med kun ett skilt.

– Jeg mener det må være fartsdumper her også. Noen kjører i 100 km/t forbi huset vårt og der er det 60-sone. Veibredden sier at fartsgrensa skal være 40 km/t.

SMAL BRU: Her er fartsgrensa 60 km/t, men brua har kun bredde for ett kjørefelt og ligger på en liten bakketopp, slik at det er dårlig sikt.

Foreldrene trekker fram en smal bru som spesielt farlig.

– Det har vært mange nesten-ulykker her, spesielt på brua, sier Pedersen.

De forventer at kommunen nå tar grep.

– Det er trasig om det må skje en ulykke før noe blir gjort, sier Furuseth.

Skal foreta fartsmåling før avgjørelsen blir tatt

Det skal foretas en fartsmåling i området før avgjørelsen om hva fartsgrensa skal være, blir tatt.

– På trafikksikkerhetsmøtet før jul ble det opplyst at det skal foretas en fartsmåling for å se hvor raskt bilene kjører. Hvordan, når og hvor det gjøres kan ikke vi opplyse om. Men vi jobber med denne saken, sier Karin Karlsen, førstekonsulent/beredskapsrådgiver i Kåfjord kommune.

Hun forteller at fartsmålinga skal gjennomføres i løpet av første halvdel i 2018.

– Men er det vanskelig å sette ned fartsgrensa?

– Nei, det er ikke vanskelig å sette den ned, men som vi diskuterte på møtet, så ønsker vi å foreta en fartsmåling for å finne ut hvor fort det kjøres der. Kanskje viser det seg at man må gjøre flere tiltak som å få politiet inn og ha fartsmålinger. Derfor må vi kartlegge hvor fort folk kjører i området først.

– Hvor lang tid kan det ta før fartsgrensa kan settes ned?

– Jeg regner med at det blir gjort en avgjørelse i løpet av de nærmeste månedene etter fartsmålingene er gjennomført, sier hun og legger til at fartsmålingene vil skje over en viss periode.

Karlsen oppfordrer folk til å kjøre pent, og synes det er bra foreldrene engasjerer seg.

– Det er veldig bra at foreldre og andre står på og kommer med innspill. Når det gjelder trafikksikkerhet i Manndalen, så har også Manndalen, Skardalen og Nordnes grendelag vært aktive, så jeg må skryte av dem også.

Problemer med veilysene

Ordfører Svein O. Leiros sier det jobbes med å få veilys på plass, og at dette har tatt mer tid da det er få som kan ta jobben og fordi kommunen måtte si opp den forrige avtalen de hadde. De har hyret inn Ymber, men hele veikontrakten skal lyses ut på nytt.

– Pengene til veilys er bevilget, men vi må få noen å gjøre jobben fast. Utfordringen er at de som skal gjøre jobben må ha en støtbil (bufferbil red.), og det er det ikke så mange som har.

Saken angående nedsatt hastighet kjenner han ikke til, og han vet ikke om det vil være aktuelt med fartsdumper.

– Vi må kartlegge saken og se hvor det kan være fornuftig å bygge fartsdumper og eventuelt sette ned fartsgrensa.

SMAL BRU: Her er fartsgrensa 60 km/t, men brua har kun bredde for ett kjørefelt og ligger på en liten bakketopp, slik at det er dårlig sikt. FOTO: SIRI BERGSET ELVESTAD Foto: SIRI BERGSET ELVESTAD