Lise Brekmoe i KultNett, musiker Øystein Fredriksen og Inger Birkelund i ihana! har reist ned til festivalen som omhandler grenser og minoriteter. Med seg på laget har de også musikerne Daniel Wikslund, Nikolai Lindholm og Mats Dimming, og i løpet av uka har de seks forestillinger med musikk og fortellinger fra nordkalotten.

Brekmoe forteller at det er første gang i år festivalen arrangeres og at den varer i en måned.

– Her er deltakere fra hele Europa. Vi er kjempeglade for at vi har seks forestillinger – vi er en av aktørene med flest forestillinger på programmet denne uka, sier hun til Framtid i Nord.

- Et sammensatt program

Festivalens program er fylt med teater, foredrag, utstillinger og mye mer.

– Det er et sammensatt program og jeg synes det er fint å se at man kan utforske tematikken med grenser og minoriteter i ulike kulturer.

Hun synes det er gøy å vise fram forestillingene for mennesker fra hele Europa.

– Det er kjempeartig å vise dette fram for et helt nytt publikum som ikke har forutsetninger for å ha kunnskap om samer, kvener og nordkalotten. Vi treffer også mange andre aktører fra nordkalotten som jobber med det samme som oss, så nettverksbygging er helt klart en veldig viktig del i å delta på festivalen, sier Brekmoe.

KultNett har fått gode tilbakemeldinger på forestillingene de har hatt.

– Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger på vårt bidrag. Det er har vært et variert publikum aldersmessig og i forhold til hvor de kommer fra, noe som viser at vi har en fortelling og kultur som fenger interesse hos et stort publikum.

Vil høre om nordnorsk kultur

Birkelund sier det er artig å se hvor populært Nord-Norge er.

– Jeg synes det er gøy å være i London og oppleve at de er interessert i å høre om våres kultur, sanger og minoritetsbakgrunn. Det oppleves på en måte som en anerkjennelse at vi blir sett her hvor det er så mange mennesker. Kanskje vi ofte har en mindreverdighetsfølelse i forhold til at vi kommer fra en utkant i et lite land, imens her oppleves vi kanskje mest som eksotisk og spennende, sier hun og legger til:

– Folk er ikke bare interessert i fortellinga om nordlyset – som selvfølgelig er veldig populær – men også i fortellinger om folk som bor på øversida av polarsirkelen. Det er kjempeartig!