Tirsdag 20. februar fylles Nordreisa idrettshall av nysgjerrige ungdommer. Da skal de få innsikt i hvilke valgmuligheter de har foran seg.

Høsten 2017 var det planlagt yrkes- og utdanningsmesse, men grunnet for få påmeldte bedrifter lot den seg ikke gjennomføre. Nå er situasjonen en helt annen.

– Det virket som om folk satt og ventet på å få invitasjon. Det har ikke vært noen problem å få påmeldte, sier prosjektleder i Halti Næringshage Hilde Nyvoll, som tror oppmerksomhet i media og initiativ fra elevrådene har bidratt til interessen.

400 elever

Halti Næringshage arrangerer yrkes- og utdanningsmessen på oppdrag for Kåfjord, Nordreisa, Kvænangen og Skjervøy. 300-400 elever kommer tilreisende fra de fire kommunene. Messa er myntet på elever i 10. trinn og alle elever på videregående skole.

– Her får næringslivet og kommunene mulighet til å fortelle ungdommene hva det er behov for. Om kommunene trenger sykepleiere må de fortelle det til ungdommene, så dette har vi utfordret kommunene litt på, sier Nyvoll.

Varierte stand

Messa blir fordelt på flere steder ved Nordreisa idrettshall. Inne i selve idrettshallen og i kjøretøysalen ved Nord-Troms videregående skole skal de 40 ulike bedriftene holde stand, og i den gamle kinosalen vil det bli holdt foredrag.

Alle mulig yrkesgrupper og utdanninger vil bli representert. Og det er ikke bare lokale bedrifter som stiller, der i blant Statoil og Nordnorsk vitensenter er å møte under yrkes- og utdanningsmessa. Påmeldingsfristen for å stå på stand har gått ut, men Nyvoll sier de ikke ønsker å si nei til noen.

– Vi har god plass inne i hallen, sier hun.

Engasjerer ungdommer

I tillegg til at messa er ment for ungdommer er flere ungdommer leid inn for arrangementet. Ungdomsbedriften Mediefabrikken er leid som crew og ansvarlige for sekretariat. Ungdomsbedriften KitUp har stor kompetanse innen IKT og er leid inn for rigging, samt stå for teknisk support under messa.

– Vi startet egentlig med å tilby kabelrydding, men så ønsket å få maksimalt ut av kompetansen vi har i gruppa, sier daglig leder. Joakim Witchaya Holmgren.

Mye kompetanse

Dette er det første store arrangementet for bedriften. I mars skal de jobbe under fylkesmessa for Ungt entreprenørskap i Tromsø.

– Dette er veldig spennende. Det er gøy å få vise hva vi er gode folk, Witchaya Holmgren

– Mange kan kanskje se oss som typiske nerder, men vi sitter på mye og variert kompetanse, sier produksjonsansvarlig Krish Olsen.

Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord har så langt bevilget til sammen 80 000 kroner til arrangementet. I tillegg er deler av næringslivet sponsorer.