En mann i 50-årene ble søndag kveld reddet opp med helikopter fra havet utenfor Nord-Fugløya etter at båten hans hadde havarert. Mannen ble fraktet til UNN og der opplyser Jan Fredrik Frantzen ved pressevakta at tilstanden til mannen i 50-årene er alvorlig og stabil.

Hovedredningssentralen opplyser at de fikk beskjed om havaristen klokken 16.10. Da hadde enmannssjarken drevet fiske i området øst av Nord-Fugløya.

- Da mottok vi en bekymringsmelding fra en kameratbåt som lå i Årviksand på Arnøya og som ikke fikk kontakt med båten verken på radio eller telefon, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Samtidig som båten som meldte ifra startet ut for å se etter den savnede båten, fikk HRS satt i gang søk i området med andre lokale båter, KV Farm og et NH-90-helikopter fra KV Andenes. En av båtene fant en havarist, men det viste seg at det var en annen båt som, utrolig nok, tilfeldigvis var i ferd med å synke i samme område.

- I løpet av et halvt minutt så er båten borte. De får reddet fiskeren fra båten. Og i løpet av et halvt minutt er båten borte. Men så viser det seg ganske kjapt at det ikke var båten vi lette etter. Dermed fortsatte søket med fire lokale båter, redningsbåten Skuld og helikopteret fra KV Andenes, sier Iversen.

Tre timer

Klokken 18.23 ble en mann funnet i havet - bare et par kilometer fra den første havaristen.

- Mannen var ikke bevissthet, men det var en enkel operasjon å få han opp fra sjøen i og med at vi hadde helikopter. Han ble heist opp i helikopteret og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning. 18.50 tok UNN over, sier Iversen.

- Hvor lenge hadde mannen ligget i havet da?

- Han har ligget i vannet lenge. Sannsynligvis rundt tre timer, og det er lenge, sier Iversen.

At KV Andenes tilfeldigvis var i området og kunne bistå med helikopterstøtte karakteriserer Iversen som flaks.

- Begge våre Sea King-helikoptre var opptatt med andre oppdrag, så det var skikkelig flaks at Kystvakta hadde helikopter klart i området, sier Iversen.

Unikt

Da Framtid i Nord snakket med pressevakta på UNN i 09.30-tiden mandag var altså tilstanden til fiskeren i 50-årene alvorlig og stabil. Redningsleder Frode Iversen sier at aksjonen søndag ettermiddag var svært spesiell i og med at en annen fisker også ble reddet som følge av søket etter den første.

- Det er mildt sagt unikt. Hvis ikke den første båten hadde fått problemer, så hadde vi ikke lett etter båt nummer to. Jeg har ikke opplevd det før i alle fall, sier Iversen.