Capoeira-trener Tonny Mathiassen tok initiativ til å ha ukentlige kurs i Kvænangen etter jul, og sist helg ble det arrangert kurs i capoeira på Alteidet for alle som ønsket å prøve seg i sporten.

Tidligere har Mathiassen ledet en capoeira-klubb i Tromsø, men sluttet da han ble skadet og flyttet til Kvænangen.

– En skade gjorde at jeg ikke kunne trene mer, så etter det tenkte jeg ikke så mye på det. Men så har kona ønsket at jeg skulle lære barnet vårt capoeira, og derfor lekte vi litt med det i jula. Han synes det var kjempeartig! Jeg laget en Facebook-gruppe for å sjekke om flere ville være med, og det fikk en enorm respons, forteller Mathiassen til Framtid i Nord.

I dag er det over 30 medlemmer i den nye capoeira-klubben i Kvænangen, som har fått navnet Capoeira No Topo Do Mundo (Capoeira på toppen av verden).

- Det er artig å være inne og kose oss med brasilianske rytmer, imens er det fjorten minusgrader ute, flirer han.

Dans, lek og rytmer

Mathiassen forteller at capoeira foregår til musikk – det er en kampsport med dans og lek.

– Det er en fin sport for barna, da en lærer å bli bedre kjent med sin egen kropp i forhold til blant annet bevegelser og koordinasjon. Barna likte veldig godt musikken og rytmen, og de satt stor pris på å få synge og spille instrumenter i tillegg til fysisk tening.

Capoeira er nasjonalsporten i Brasil. Sporten antas å ha blitt utviklet av brasilianske slaver på 1500-tallet, og det er en blanding av musikk, dans og selvforsvar. Capoeira foregår ved at man står rundt i en ring kalt «roda», og i ringen spiller to personer capoeira mot hverandre.

– Det er ingen som vinner. Det finnes forskjellige konkurransegrupper, men capoeira er mer en treningssport og showsport framfor konkurransesport.

Fin sport for de yngste

Mathiassen er glad for at mange deltok på kurset i helga.

– Det kom folk fra Tromsø, Alta, Nordreisa og mange andre plasser for å delta. Det var totalt 32 deltakere.

Han trekker fram at det er en fin sport for de minste.

– Dette er en fin sport også for de minste barna fra fire til seks år. Det finnes få tilbud for dem bortsett fra onsdagsrenn.

Siri Bergset Elvestad