Mandag denne uka hadde Nord-Troms regionråd møte om regionformen og oppgavemeldingen. Den beskriver hvilke oppgaver som kan overføres fra staten til de nye fylkeskommunene etter fylkessammenslåingen, og oppgaver innen kultur og kulturminnevern er foreslått flyttet til fylkesnivå.

Bedre rustet

Regionrådet mener det i det nye fylket er Nord-Troms som har best forutsetning for å kunne ivareta det kvenske språket og kulturen. Derfor kommer de til å kreve at de får administrere alt som har med det kvenske å gjøre, forteller Øyvind Evanger til Framtid i Nord.

- Med det næringslivet og kulturlivet vi har i regionen er det vi som er best skikket til oppgaven, og da ønsker vi å ta den plassen, sier han.

Han sier regionrådet er klar over at det finnes andre steder i den nye regionen med kvenske miljø, spesielt i Finnmark.

- Men vi mener vi er bedre rustet til jobben, sier han.

Etablerte fagmiljøer

Regionrådet skriver i en pressemelding at de har jobbet for en retailisering av kvensk språk og kultur gjennom flere år, samt at det er etablert fagmiljøer med kompetanse for å ivareta nye oppgaver, deriblant; Halti kvenkultursenter, Nord-Troms museum, flere språksentre, tilbud om språkopplæring i grunnskolen/kurs, skilting på tre språk, planer om et nasjonalt kventeater, kulturnæringsbedrifter, Paaskiviikko, Kyläpeli (landsbyspel) og kvenidol.

Dessuten er det stor aktivitet i Nord-Troms rundt det kvenske i frivillig sektor, blant annet kvensk barnekor og språk-kafé, skriver de i pressemeldingen.