Undersøkelser av Skjervøy Fiskeriutvikling AS, gjort av KomRev NORD, er avsluttet. Revisor har i sin rapport lagt fram en oversikt over alle tilskudd, lån og innbetalinger fra og til Skjervøy Fiskeriutvikling.

I revisorens oppsummering blir det ikke rettet alvorlig kritikk verken mot tidligere styrer eller mot tidligere styreleder, Roy Waage.

Det blir slått fast at styret har gjort korrekte vedtak, i tråd med fondets vedtekter.

Massivt verk

Rapporten er på 145 sider i alt. Til sammen er det gjort 14 intervjuer av personer med tilknytning til Skjervøy Fiskeriutvikling og selskapene som har fått lån eller tilskudd. Tidligere styreleder og ordfører Roy Waage er intervjuer fire ganger.

Rapporten bruker mest plass på utbetalingene til Årvikbruk Eiendom AS, selskapet som i februar 2010 fikk 3,1 millioner kroner fra Skjervøy Fiskeriutvikling AS. Pengene skulle benyttes til renovering og ombygging av selskapets eiendom.

Les hele rapporten her.

Bruken av disse midlene har vært sentral i en rekke interpellasjoner fremført i Skjervøy kommunestyre, av blant annet Fremskrittspartiet og Høyres representanter.

Rapporten slår fast at det har vært utført arbeid ved Årvikbruket AS. Det er også blitt lagt fram dokumentasjon fra både driftsselskap og eiendomsselskap.

Ikke spesifisert

Men, etter revisors vurdering, gis ikke dokumentene som skulle spesifisere arbeid utført av Årvikbruket AS, grunnlag for å si hvilke tiltak som faktisk var utført. Imidlertid later det til at man ikke finner noe kritikkverdig.

I ettertid ble det inngått en tilleggsavtale mellom Skjervøy Fiskeriutvikling og Årvikbruket Eiendom AS.

"I tilleggsavtalen fremkommer det at driftsselskapet for egen regning og risiko hadde påtatt seg å utføre utbedringsarbeid mot at eiendomsselskapet skaffet finansiering. Med tilleggsavtalen ble eiendomsselskapet fri for ansvar for utbedringsarbeid som måtte gjøres ved fiskebruket og driftsselskapet kunne utføre utbedringsarbeid over tid.", skriver KOmRev Nord i sin rapport.

Når det gjelder problemstillingen om sammenhengen mellom lånet og salget av Industriparken Skjervøy AS, blir det heller ikke her reist kritiske bemerkninger.

Industriparken

Lånet fra Skjervøy Fiskeriutvikling blir ansett å ha blitt gitt for å gjøre daværende eier, North Crab AS, villig til å selge eiendommen Industriparken til en annen aktør.

I rapporten heter det:

"Gjelden som Industriparken Skjervøy AS dermed hadde til North Crab AS, fulgte imidlertid beviselig med førstnevnte selskap da samtlige av aksjene i det ble overdratt til sistnevnte selskap i august 2007.

Da Skjervøy Fiskeriutvikling AS i 2010 vedtok å tildele Industriparken Skjervøy AS et ansvarlig lån for å refinansiere sistnevntes gjeld til morselskapet North Crab AS, synes motivet for beslutningen å ha vært å gjøre North Crab AS villig til å selge eiendommen Industriparken til en aktør kommunen kunne gå god for med tanke på planer om etablering av en forsyningsbase for oljeindustrien. Tildelingen må forstås i lys av målsetningen om å frigjøre industrilokaler til dette formålet. Det ligger utenfor revisors mandat å vurdere hensiktsmessigheten av tildelingen."

Skjervøy Fiskeriutvikling AS ble dannet av Skjervøy kommunestyre. Selskapet var satt til å forvalte de såkalte Nergård-millionene, 15 millioner kroner som konsernet Nergård AS ga kommunen som kompenasjon for at de forlot Skjervøy og tok trålkonsesjonene med seg.  I ettertid har det vært mye uroligheter omkring disposisjonene av disse midlene.

Tidligere styreleder for Skjervøy Fiskeriutvikling AS og ordfører i Skjervøy, Roy Waage.
Industriparken på Skjervøy. Foto: Kjetil Nielsen Skog