CtrlAQUA er et senter for forskningsbasert innocvasjon (SFI) og er et samarbeid mellom norske og utenlandske forskningsmiljøer, industripartnere innen teknologi og oppdrett. Forrige uke ble sentret åpnet og til stede var fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

LES OGSÅ: Dette skriver Nofima selv om prosjektet!

‒ Jeg har store forventninger til hva CtrlAQUA kan oppnå. Selv om 8 år er lang tid, haster det å finne løsninger for å nå målene. Der blir CtrlAQUA viktig, sa Aspaker under åpningen.

Åtte år

Senteret har 200 millioner og åtte år på seg for å få fram nyskapninger og innovasjoner innen oppdrett. Bakgrunnen for denne forskningen er å nå regjeringens og havbruksnæringens mål om norsk oppdrettsnæring skal produsere 5 millioner tonn laks og ørret innen 2050.

-For å nå dette målet er det flere sider ved laksenæringen som må gjøres noe med, blant annet lakselus, svinn og dødelighet og fiskens velferd, sier senterleder og seniorforsker ved CtrlAQUA, Bendik Fyhn Terjesen.

Aktørene med

Både Marine Harvest og Lerøy Seafood Group er med på prosjektet. Terjesen sier at en utvikling de vil jobbe mye med er lukkede anlegg til havs og landbaserte oppdrettsanlegg.

- De lukkede anleggene til havs vil produseres med harde vegger eller tette duker.  I denne typen anlegg kan vi kontrollere miljøet fisken lever i. Miljøet er mer stabilt og fisken bruker mindre energi til å tilpasse seg miljøet. Den har da mer energi tilgjengelig for vekst og god helse, sier Terjesen.

- Må komme fort

Leder av Skjervøy Fiskarlag og rekefisker, Dag Olav Mollan, er positiv til CtrlAQUAs forskning  på lukkede havanlegg og håper at utviklingen kan tas i bruk så fort som mulig.

- Jeg håper dette kommer på plass så fort som mulig og tenker at det bør bli et påbud for oppdrettsnæringa, men jeg tviler på at det er tilfelle. Etter det jeg har fått opplyst så har prøveordningene med lukkede anlegg vært svært vellykket, sier Mollan.

Han driver med rekefiske til daglig og forteller at et av problemene med oppdrettsnæringen per i dag er avlusingen som blir gjennomført. For rekebestanden er dette bekymringsverdig.

Bestanden minker

-  Dette er ikke et stort problem her oppe, men lengere sør så har stoffer fra avlusningsmiddelet hatt svært negative konsekvenser for krepsedyr. Rekebestanden ser også ut til å minke i nærheten av oppdrettslokalitetene, sier Mollan.

- Med lukkede anlegg vil denne problematikken og andre miljøpåvirkninger forsvinne. Da kan oppdrettsnæringa øke antallet merder så mye de vil, innen rimelighetens grenser, legger Mollan til.

STØTTE: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sier hun har store forventinger. Foto: Kjetil Nielsen Skog
Bendik Fyhn Terjesen Foto: Nofima
Fisker Dag Olav Mollan. Foto: Kjetil Nielsen Skog