Mandag vedtok formannskapet i Skjervøy å avslutte miljøgata-prosjektet i værret. Man skulle bruke spillvann fra Lerøy til å varme opp gågata. Men prosjektet har kostet kommunen dyrt og har blitt kalt en fiasko.

Frps Vidar Langeland fikk formannskapet med på å legge miljøgata ned for godt. Han mener at kommunen har brukt vel mye penger på prosjektet.

– Ja, vi har jo brukt over tre millioner allerede. Så en gang måtte vi si stopp og si at nå er det nok, sier Langeland.

Ikke varme nok

Gata ble vedtatt bygd i 2007 men det viste seg fort at varmen fra spillvannet ikke var nok til å varme opp fortauet.

– Da kjøpte man en elektrokjele som skulle sørge for at gata ble tint. Det funket for så vidt, men brukte veldig mye strøm. Strømregningen ble deretter, sier Langeland.

Kritikkverdig

Særlig miljøvennlig var det heller ikke. Langeland mener kommunen kunne unngått å søle bort millioner hvis man hadde trukket proppen ut av prosjektet tidligere.

– At vi ikke stoppet det i del to er kritikkverdig. Da vi gikk over til å bruke strøm, økte kostnadene radikalt, sier Langeland.

Han vil imidlertid ikke bare kritisere sine forgjengere i kommunestyret.

– Tanken var jo i utgangspunktet besnærende og god. At forutsetningen falt i fisk, kan man vel ikke klandre de som gjorde vedtaket for. At vi ikke gjorde en ordentlig utredning å stoppe det i 2009-2010, i stedet for å bruke en million til, syns jeg ikke noe om.

En av dem som var med og vedtok miljøgata i 2007 var daværende ordfører Roy Waage.

– Det var synd at de som jobbet med prosjektet ikke fikk det til å fungere, sier han i dag.

– Sterke henstillinger

Næringslivet og gårdeiere presset ifølge Waage fram løsningene som politikerne sa ja til for å få oppvarmet fortau på Skjervøy.

– Kommunen hadde ikke selv lagt opp til å ha varme. Men det var sterke henstillinger fra næringslivet og gårdeiere om at dette måtte vi gjøre. Så da gjorde vi det. Og det hadde jo vært fint å få det til når Lerøy leverte såpass mye spillvann som ellers ville gått rett på sjøen, sier Waage, som er ute av politikken nå.

Men dere hadde tro på prosjektet i sin tid?

– Ja, det hadde vi jo. Vi lot oss overbevise. Men vi i kommunestyret tar selvsagt ansvar for at det ikke ble å fungere. Vi trodde jo at de som skulle stelle med det tekniske skulle få det til. Men det klarte man altså aldri, selv om kommunen brukte mye penger for å prøve å få det til å virke, sier Waage, som konstaterer at man nå rydder gata på gamlemåten – med snømåking.

– Og sånn blir det nok til evig tid, konstaterer Vidar Langeland.

LOT SEG OVERBEVISE: Roy Waage, tidligere ordfører, hadde sammen med flertallet i kommunestyret, tro på prosjektet med oppvarmet fortau. Foto: Torbjørn O. Karlsen