I løpet av sensommeren vil Lerøy Aurora AS sitt prosessanlegg på Skjervøy nå taket hva angår egen kapasitet.

– Vi vil øke til tre skift, og døgnkontinuerlig produksjon starter opp fra midten av august, sier administrerende direktør i Lerøy Aurora AS, Renate Larsen.

Fikk ja

Nylig sa formannskapet i Skjervøy ja til å la Lerøy Aurora utvide sitt ventemerdanlegg i Skjervøy havn. Nå gjenstår kun fylkeskommunens endelige godkjenning.

– Den økte aktiviteten  på slakteriet og størrelsen på brønnbåtene gjør at vi trenger mer kapasitet i venteanlegget. Vi behøver kort og godt et større lager i sjøen, sier Larsen.

Mer fisk betyr mer folk. I øyeblikket er man i full gang med å rekruttere om lag tjue nye arbeidere.

– Jobben er godt i gang. Vi hadde 140 innom anlegget i fjor, og vi må øke med over tjue for å komme opp på tre skift.

Over dobling

I 2010 ble det produsert 25.000 tonn laks i anlegget på Skjervøy. Slik det ser ut nå vil 2015 ble en nytt rekordår for Lerøy, med en total produksjon på omlag 65.000 tonn, altså ikke veldig langt unna en tredobling på fem år.

– Når vi nå øker til tre skift og ber om å få ta grep i havna, er det også fordi man nå har vedtatt å starte omlegging og utbedringa av Langbakken. Det er nok ikke å komme i fra at uten det ville dette nok vært langt vanskeligere å gjennomføre. Du kan nok gå så langt som å si at Langbakken var en forutsetning for den økte aktiviteten.

Mer eget

Av de estimerte 65.000 tonnene som skal rulle ut av anlegget på Skjervøy i år, er rundt 50 prosent egen fisk. Resten kommer fra konkurrenter med behov for slakteassistanse.

– Omtrent halvparten av det som slaktes er på oppdrag for andre, sier Larsen, som ikke legger skjul på at hun gjerne så at mer var egen laks.

– Vi ønsker jo å øke eget volum, og jobber kontinuerlig med optimalisering og vekstmuligheter.

I desember 2013 opplevde man norgeshistoriens største dieselutslipp i ei havn, inne i Skjervøyhavna. Dette fikk store konsekvenser også for prosessanlegget. Larsen frykter imidlertid ikke for sikkerheten.

– Nei, vi har det soleklare inntrykket av at dette er noe Skjervøy kommune tar på største alvor, og at man har tatt de grep som skal til for å sikre at dette ikke skjer igjen. Skjervøy kommune har vedtatt at Skjervøy havn skal være en miljøhavn, og at vi skal kunne lagre fisken vår her.

Administrerende direktør i Lerøy Aurora AS, Renate Larsen, sier man nå nærmer seg kapasitetstoppen for anlegget på Skjervøy.