I dagens Fin Sportsårgang skal vi tilbake til år 2000 og saken om to unggutter som var på tur til eliteserieklubben Bodø/Glimt. Ikke hverdagskost for guttespillere å gå fra 2. divisjonsspill i moderklubben til eliteserieklubb, men for 16 år siden skjedde det altså.

Utifra tittelen i Framtid i Nord fra august 2000 så skulle man tro at den den gang 16 år gamle Skjervøy-spilleren Sami Sakka var alene om å signere for Glimt, men slik var det altså ikke. En viss lyngsværing med navn Trond Olsen ble også klar. Han rundet 300 eliteseriekamper for Glimt i helga, men i 2000 hadde han bare en halv seriesesong bak seg på 2. divisjonslaget til L/K.

Da saken stod i Framtid i Nord 26. august var ikke alt det kontraktsmessige på plass ennå, men det gikk i orden for begge spillerne utover høsten. Begge to spilte så for sine respektive klubber ut vårsesongen i 2001 før de ikledde seg den gule drakten for alvor.

FIN SPORTSÅRGANG: Da Ole-Johan trente med Viking

- Samme utvikling

Trond Olsen sa at skissen til kontrakt inneholdt "alle momenter som kunne tenkes" og at han hadde tatt avgjørelsen om å gå til Glimt uten påvirkning fra andre.

- Glimt-ledelsen har hele veien vist interesse og ikke presset på for å få underskriften. Kontrakten var godt gjennomarbeidet og setter spilleren i fokus på alle måter, sa 16-årige Trond Olsen den gang.

At en annen skjervøyværing, André Hanssen, hadde etablert seg på Glimt etter å gått til klubben som ung spiller, hadde nok sitt å si for begge de to unge nord-tromsingene.

- Målet er å kunne ha samme utvikling som André, men vi har endel ulike forutsetninger rent fotballmessig og ulike spisskompetanser, sa Trond.

FIN SPORTSÅRGANG: NIL-treneren rykket opp som junior

God tro

Sami Sakka sa til Framtid i Nord at det har vært dialog med Glimt over lengre tid. Utkastet til kontrakt fikk han i juni.

- Inntrykkene etter besøkene i klubben har vært særdeles positive. Klubben er kjent for å legge forholdene til rette for unge spillere som kommer til klubben, både sosialt, sportslig og skolemessig, mente Sakka.

Bodø/Glimts sportslige leder Tor Ove Falch hadde følgende å si om de to:

- Vi har jobbet over lengre tid med disse to spillerne og nå er vi nesten i mål med avtalene. Men det er store utfordringer ved å hente så unge spillere til en klubb. Vi har internt i Glimt en felles tanke om hvordan vi jobber med unge som kommer til oss. Vi har god tro på at vi lykkes med Sami og Trond, mente Falch.

FIN SPORTSÅRGANG: Storfjords skytterprinsesse

Store talenter

At Framtid i Nord valgte å vinkle på Sami både i tittel og bilde sa nok sitt om at Sakka var ansett for å være et talent på lik linje med lynvingen fra Lyngen. Etter hvert er det imidlertid fair å slå fast at Trond Olsen stjal overskriftene, noe som foreløpig kulminerte med at lyngsværingen altså rundet 300 eliteseriekamper i helga.

Sami fikk på sin side aldri gjennombruddet sitt i gult. Han fikk imidlertid en fin fotballkarriere i klubber som Alta, Vard Haugesund, Asker, Notodden, TUIL, Ull/Kisa og Lyn.

I år er Sami Sakka trener for 3. divisjonslaget Grei i Oslo og har lagt fotballskoene på hylla. Han har for øvrig bursdag i dag, 12. april, så da kan vi gratulere Sami med 32 og Trond med 300!