AWG er idrettsarrangement for de nordiske og arktiske landene, samt Alaska. I tillegg til idretter som er store internasjonalt, som fotball, ishockey, basketball og langrenn blir det og konkurrert i nordlige og tradisjonelle urfolksleker. I år ble AWG arrangert i Nuuk på Grønland like før påske.

Var reserve

Sandelin fra Rotsund i Nordreisa går for Fjell skilag. Sandelin forventet ikke å få delta siden han var reserve.

- Egentlig skulle jeg legge opp, men så ringte de og spurte om jeg kunne stille. Man har bare en dag betenkningstid fra de ringer, men det var ikke noe tvil om at jeg skulle bli med, sier Sandelin.

Egen byttekultur

I futsal-finalen slo Sapmi Team Yukon. Furuflaten-jentene Jenny Elveslett Slettli (17) og Kristin Hamnvik (16) kunne juble over gull. I flere renn kom langrennsutøverne fra Sampi seg på pallen. Sandelin gikk sammen med klassen over han og fikk dermed ingen pallplassering.

- Jeg er fornøyd med resultatene med tanke på forholdene. Jeg kunne nok ikke gjort det bedre, sier han.

Under AWG er det en helt egen byttekultur blant utøverne. Lagene, sponsorene og arrangørene gav ut pins i forbindelse med AWG. For noen ble det et mål å samle sammen ulike sett, få de mest unike eller bare få flest mulig pins. Effekten av byttekulturen gav utøverne mer enn bare mange pins.

- Jeg trodde det skulle bli kjedelig å samle på pins, men det var genialt. Man kom med en gang i snakk med folk, og man hadde noe å snakke om. Det ble som en døråpner for å møte og snakke med andre og det skapte atmosfære, sier Sandelin.

Sapmi var populære

Det var mer enn bare pins som ble byttet. Lagklær var og anerkjente byttevarer.

- Og alt fra Sapmi er ganske ettertrakter, vi er ett lite lag, men presterer godt, sier Sandelin.

Selv har han byttet til seg hette genser North West Territories fra Canada og jakke fra Team Youkon fra Canada.

- Jeg har ingenting igjen av Sapmi-klærne!

I tillegg til det sportslige har AWG fokus på kulturutveksling mellom kontigentene og feiring av hverandre sine kulturer.

Lagene med seg egne kulturgrupper som demonstrer og formidler kultur fra sitt hjemsted.

Etter opphold har Sandelin fortsatt daglig kontakt med flere utøvere fra Canada.

- Jeg har hatt det som mål å få delta. Jeg dro for opplevelsen sin del, og det var en fantastisk opplevelse, smiler Sandelin.