Daniel Strand og Daniel Boberg Leirbakken har tilbakelagt 300 kilometer på sykkel på under «sprintdistansen» i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark.

En distanse de tøffe syklistene brukte imponerende 18 timer 49 minutter på.

Utrolig høy snittfart

De var de første som kom i mål under ekstremrittet Offroad Finnmark, og passerte målstreken i Alta sentrum klokken 12.49 fredag.

Den raske tiden, gir gutta en gjennomsnittshastighet på over 17 kilometer i timen, etter at de obligatoriske pausene ved sjekkpunktene er trukket fra.

Til tross for den 30 mil (!) lange løypa over Finnmarksvidda, har vinnerduoen kun hvilt seg på de obligatoriske pausestoppene på sjekkpunktene.

Tøff sykling non-stop

Dette betyr at den uslåelige duoen har syklet i det krevende terrenget non-stop i nesten i nesten 18 timer.

- Hvordan er det å sykle så mange timer non-stopp på vidda?

- Det er veldig mye risting. Det fører til at man blir veldig sliten i armene og i hendene. Men vi er godt forberedt, og vet jo hva som venter. Vi har trent mye i dette terrenget, sier 29-åringen Daniel B. Leirbakken.

Blant elitesyklerne

Man kan vel trygt si at burfjordingen er i ferd med å sykle seg inn i den eliten når det gjelder terrengsykkelritt.

- Det er nok verre for de som sykler rittet uten å være godt nok forberedt, sier vinneren som er imponert over optimismen blant de uredde danskene som stiller opp på 700-kilometeren.

- Hva er det artigste med å sykle Offroad Finnmark?

- Det er stemningen og selve rittet som er helt unikt. Det finnes jo ingen andre ritt som er så langt, sier Leirbakken som har syklet den lange distansen en gang, sier Leirbakken.

Det gjør han ikke igjen.

- Det var ekstremt langt, innrømmer han.

Tøft både fysisk og mentalt

Ifølge den ene halvdelen av vinnerduoen i teamet "Full Rulle Sport", er det verste med å sykle 30 mil når man begynner å bli skikkelig sliten, og innser at halve distansen fortsatt gjenstår.

- Det er tungt, både fysisk og mentalt. Da er det viktig å dele løpet opp i ulike etapper, og ta bit for bit. Det hjelper veldig med noen minutter pause med mat og litt hvile, forteller Leirbakken.

Team "SmartDok" , med Stig Misund og Jacob Grønn, tok andreplassen og Team Skaidi Xtreme Intersport tredjeplassen Statnett OF300- klassen.

Måtte bryte

Teamet "Cinderella" fra Lyngen måtte bryte OF300-klassen allerede torsdag kveld.

Frode Hansen og Lasse Hausner, fra Lyngen/Karnes Sykkel, avbrøt rittet på sjekkpunktet Tutteberg rett før midnatt tordagen.

Her får vinnerduoen utdelt champagne ved målgangen fredag. Foto: Morten Broks