Man hører at Jim Bratland smiler når vi får han på telefonen, søndag formiddag. Dagen i forveien fikk han fullføre hele det knallharde triatlon-racet med å løpe helt opp til Gaustad-toppen. Kun de 160 første får løpe opp til toppen, og blir i så måte vinnere av den sorte skjorta.

– Det var jo målet, det å få løpe opp til toppen. Da jeg var inne på den "lista" roet jeg betydelig ned og flere stakk forbi etter det. Men det er helt greit, humrer Bratland, til daglig markedssjef i kraftselskapet Ymber i Nordreisa.

Ikke plass

Kun 250 får være med i Norsman, hvert år. Bratland søkte i fjor, men fikk ikke plass. I år søkte han igjen, og denne gangen gikk det. Og det blir denne ene gangen, konkluderer han med. Derfor smaker toppen og den sorte trøya ekstra godt.

– Familiesituasjonen gjør at nå blir det langt mindre krevende konkurranser framover. Det har jeg lovet Lillian. Men jeg slutter jo verken å trene eller å delta i løp. Både Lavka og Birken venter, flirer han.

Best

Norsman er 3,8 kilometer svømming i Hardanger og inn Eidfjorden, 180 kilometer sykkel derfra til Geilo og videre til Tinnsjøen. Der etter full maraton, 42,2 kilometer opp mot Rjukan og Gaustadtoppen, 1.883 meter over havet.

Etter noe slikt er det ikke å vente at han blir noe satt ut når vi spør hva som var best, bortsett fra målgang. Svaret kommer likevel raskt.

– Støtte fra alle rundt. Alle de som kom hit og hjalp meg fram, familie og venner. Det var nok størst.

Og motsatt?

– Det kalde vannet! Det var svømminga jeg frykta mest. Kramper, pustebesvær og lignende. Men med varmekrem og en ullgenser under våtdrakten, så gikk det greit. Og jeg levde egentlig på svømminga helt opp til Geilo.

Nestverst:

– Maten! Å dytte i seg masse søte saker for å holde energinivået oppe, der er krevende. Matlysta er ikke stor, men jeg viste jo at uten så stopper det opp.

MÅL: 14 timers blodslit er over og på toppen ble Jim Bratland møtte av familie og støttespillere. Foto: Lillian Bratland
LETT: Turen over Hardangervidda gikk nærmest lett for Jim Bratland. Det hadde svømminga sørget for. Foto: Privat
STØRST: Denne gjengen var bare noen av de som hjalp og heiet Jim Bratland fram og opp - og inn til en 102. plass i sitt første Norseman Triathlon.