Tromsø SkyRace ble en oppløftende løpshelg for Eirik Haugsnes. En flott 7. plass på Hamperokken Ultra er årsbeste for den hardtsatsende Skjervøyværingen.

– Løpsmessig var dette en solid opptur, forteller han til Framtid i Nord.

Haugsnes løp sammen med vinneren Jonathan Albon fra England i 4 timer, før han måtte slippe, og endte til slutt med tiden 6.44.25, over halvtimen etter Albon.

– Det gikk styggfort de første timene, og muligens ble åpningen for hard. Men det er en balansegang om hvor langt bak man tør å slippe seg i feltet, forteller han om løpsopplegget.

Vinneren av søndagens ultra var i en klasse for seg, og kom 17 minutter foran nestemann, forhåndsfavoritten og verdenscuplederen Louis Hernando fra Spania.

Tungt på fredag

På fredagens vertikalløp opp Blåmann (1140 høydemeter) gikk det derimot tyngre for Haugsnes med en noe skuffende 11. plass. Med tiden 41.05 endte han over fem minutter etter vinneren, Stian Hovind-Angermund fra Vareg IL.

Haugsnes erkjenner at det rett og slett var en tung dag på jobben, og sier at han ikke har fått helt til de tøffeste motbakkeløpene i år.

– Jeg vet vel heller ikke helt hvorfor, fortsetter han om distansen i skyrunning serien som han normalt er best på.

Tøff løype

Hamperokken skyrace er det lengste løpet under Tromsø SkyRace med sine 45 km, 4400 tøffe høydemeter over to fjell (Tromsdalstind og Hamperokken) og med enkelte partier som er svært så eksponert. Løpet har status som verdenscup i ultraløp.

Haugsnes betegner løypa i Tromsø som svært tøff, men også som en av de mer spektakulære løyene i verdenscupen. Men søndagens konkurranse ble ekstra tøff for deltakerne når regnvær og skodde gjorde forholdene ekstra utfordrende.

Skjervøyværingen vant fjorårets ultraløp i Tromsø, og hadde inntil i går løyperekorden på 6.38.30. Årets løype var noe annerledes, og Haugsnes sier det er vanskelig å sammenligne de to løpstidene.

– Men i fjor var jeg i kanonform, og gjorde nok mitt beste konkurranse noensinne, forklarer han.

Ser fremover

Nå skal Haugsnes bruke tiden frem til 22. august og neste verdenscupløp i sveitsiske Zermatt, før turen går til England og til slutt verdenscupavslutningen i italienske Limone sul Garda. Selv om årets sesong ikke blir helt oppe i toppsjiktet sammenlagt i verdescupen (verken i skyrace, ultrarace eller vertikal), så håper Skjervøyværingen på å kunne kjempe helt i toppen på de gjenstående konkurransene.

– I verdenscupavslutningen er det mange poeng å kjempe om, og det er muligheter å forsere på sammenlagtlisten, forteller han.

På ISF (Internasjonal skyrunning federation)rankingen lå Haugsnes før helga på 11. plass sammenlagt i vertikalløp, mens han var helt nede på 140 plass i skyrunning. I Ultrarace sto han før helgen uten poeng.

Bjørn Thomas Nygård fra Alta ble nummer 3. i søndagens kortdistanse under Tromsø SkyRace da han brukte 2.10.28 opp og ned Tromsdalstind. Eldstebror Nygård var 8.21 etter vinneren, Stian Hovind-Angermund.