Rune Høydahl (45) får drømmen oppfylt når han torsdag sykler sitt første OffroadFinnmark som har deltakere fra hele Norge.

Terrengsykkel-ikonet mener rittet på Finnmarksvidda representerer fremtiden i terrengsykkelsporten, med mer fokus på opplevelse og mindre konkurransejag.

- Det er for mye alvor blant norske syklister. Selve opplevelsen av å være ute i naturen må bli viktigere, sier han.

Fremtiden

OffroadFinnmark startet tirsdag med den ekstreme 700-kilometerklassen som sykles i over to døgn på vidda.

Torsdag går starten for 300-kilometeren hvor Rune Høydahl deltar for første gang.

Norges mest meritterte terrengsyklist på herresiden, Rune Høydahl, hadde formiddag en prat med rittleder Jørund Greibrokk hvor han var tydelig på at OffroadFinnmark er en type ritt terrengsykkel-Norge behøver.

Gleder seg til naturopplevelsen

- Det har vært ekstrem fokus på pulsklokker, intensitetssoner, karbohydrater, merkekrav og resultater i norsk terrengsykling. Jeg opplever stor forskjell på Norge og andre nasjoner på dette området. Straks man beveger seg over grensen er det en helt annen holdning med mer fokus på selve opplevelsen. Personlig gleder jeg meg like mye til selve naturopplevelsen her i Finnmark som selve konkurransen, sier Rune Høydahl som likevel må innfinne seg i å stille til start med favorittstempelet sammen med makker Jon Kristian Svaland.

Liker det ekstreme

Rune Høydahl har fartet verden rundt og deltatt i mer enn 1400 konkurranser i sin aktive sykkelkarriere.

Torsdag starter han på sitt første OffroadFinnmark. I år er det «sprintdistansen» OF300 som gjelder.

Men han innrømmer at det frister å prøve seg på of700:

- Jeg drømmer om en start på 700-kilometeren. Jeg har alltid vært fascinert over de litt ekstreme utfordringene, og of700 er en av disse jeg drømmer om. Kanskje er jeg med neste år. Da sykler jeg ikke for å vinne men for å få en fin opplevelse.

Mer aktive nordmenn

Høydahl er engasjert når han sier at det norske folk må være mer aktiv.

Og da mener han sykkelen er et ypperlig redskap for å få folket i bevegelse.

- Sykkel er en fantastisk måte å holde seg i form på. I så måte treffer OffroadFinnmark og liknende ritt midt i blinken. Folk må slappe litt av og ikke ta alt så seriøst hele tiden, lyder oppfordringen til Høydahl som har funnet roen i Finnmark.

OffroadFinnmark 300 km starter torsdag kveld med 145 deltakere på startlisten.

offroadfinnmark.no kan du følge Rune Høydahl og de andre deltakerne.