Friidrettshelten fra Bergen mistet rekorden sin etter 49 år

Bjørnar Sandnes Lillefosse slettet gammel kretsrekord under NM på hjemmebane.

Her tar Arne Risa NM-gull på 10.000 meter på Fana stadion i 1969.  Foto: NTB Scanpix

andreidretter

Bjørnar Sandnes Lillefosse fra Gular løp inn til NM-bronse på 10.000 meter på Fana stadion søndag formiddag.

Han sprang i mål på tiden 28,23.46, som er ny personlig rekord. Han slettet også Arne Risas legendariske kretsrekord fra 1971 med ett sekund.

– Det var langt og tungt, men jeg er kjempefornøyd, sier Lillefosse til Bergens Tidende.

Bjørnar Sandnes Lillefosse tok NM-bronse og satte ny kretsrekord på 10.000 meter.   Foto: Paul S. Amundsen

– Det var på tide

Da vi kontaktet Risa for å høre hvordan det føltes å miste rekorden, fortalte han at han allerede hadde gratulert Lillefosse etter superløpet.

– Det var på tide! Det var en kjempeprestasjon av Bjørnar, og ekstra imponerende med tanke på at han har hatt en del skadetrøbbel i år, sier Risa.

Han løp selv for Gular og har vært aktiv i friidrettsmiljøet etter at han ga seg som løper. Bergenseren deltok blant annet i to OL og flere EM, og har tatt drøssevis med NM-gull.

– Det er ikke surt å miste rekorden, verden går fremover, også innen friidrett. Men det var stas at det var en fra samme klubb som overtok, legger 76-åringen til.

Zerei Kbrom Mezngi fra Stavanger Friidrettsklubb tok et suverent NM-gull på 10.000-meteren. Han løp i mål på tiden 28.04,29, og knuste dermed sin egen banerekord på Fana stadion fra tidligere i år med over 19 sekunder.

Arne Risas legendariske rekord falt under NM i Bergen denne helgen.   Foto: Rune Sævig

– Henger høyt

Lillefosse slet med et tretthetsbrudd fra april til juni, men klarte å finne formen i tide. Fredag tok han bronse på 5000 meter, før han fulgte opp med ny bronsemedalje og kretsrekord på 10.000-meteren søndag.

– Den rekorden henger høyt, den har stått såpass lenge. Resultatene fra NM gir grunn til optimisme, de lover godt for neste år, sier en fornøyd Lillefosse.

Gular-utøveren kombinerer løping med fulltids legestudier, og innrømmer at det tidvis kan være krevende.

– Så lenge jeg klarer å prestere og gjøre jobben som kreves, så går det fint. Men nå som nivået begynner å bli høyere og ambisjonene mine større, så er jeg ikke helt fremmed for å ta permisjon fra studiene for å gå «all in» og satse på løpingen, sier Lillefosse.

28-åringen forteller at han har store ambisjoner for fremtiden.

– Jeg vil til internasjonale mesterskap og hevde meg. Dette var min første 10.000-meter på over ett år, og jeg vet at jeg har mye å gå på, så det er ikke umulig å ta seg til et VM, sier han.