Reddet tre poeng etter marerittstart

Nok en gang havnet Rosenborg bakpå, men Åge Hareides lag snudde kampen takket være en solid andreomgang.

Dino Islamovic utlignet til 1–1 på elegant vis da han flikket ballen i mål bak Haugesund-målvakt Helge Sandvik i starten av andreomgang.   Foto: Richard Sagen

fotball

RBK – Haugesund 2–1 (0–1)

RBK, som kom fra to uavgjort i de siste seriekampene, jaktet en viktig trepoenger mot Haugesund for å være på hugget i medaljekampen i høst. Men gjestene gikk respektløst til møtet på Lerkendal og virket fast bestemt på å revansjere forrige rundes tap mot Stabæk.

Tidlig baklengs

Haugesund åpnet kampen med aggressivt press og ga Åge Hareides lag lite ro til å bygge opp angrepene sine.

I kampens tiende minutt fikk gjestene betalt for den offensive inngangen på kampen. Da måtte André Hansen gi retur på en corner, og Kristoffer Velde så sitt snitt til å sende Haugesund i ledelsen.

Nå har RBKs motstander scoret først i sju av 18 kamper i eliteserien.

Åge Hareide og Rosenborg måtte jakte utligning på Lerkendal, da gjestene fra Haugesund scoret kampens første mål i det tiende minutt.   Foto: Richard Sagen

Dermed ble det ikke den starten på RBK-livet som nok Pa Konate og Hólmar Eyjólfsson hadde ønsket seg. Begge de to nysigneringene hadde fått Hareides tillit i startelleveren denne kvelden.

– En svak klarering av meg, sa Hansen til Eurosport om aksjonen som førte til baklengsmålet.

Kapteinen måtte ut

Det første kvarteret slet Rosenborg med å skape noe foran Haugesunds mål, men de vant ballen stadig oftere høyt i banen. Gjermund Åsen kom seg til to avslutninger, men de satte ikke Haugesund-keeper Helge Sandvik på de store prøvene.

Da drøye halvtimen var passert, ble Emil Konradsen Ceide spilt fri på venstrekanten. Innlegget hans fant Carlo Holse, som fra nesten 16 meter var nær ved å heade inn en spektakulær utligning for Rosenborg. Sandvik i gjestenes mål fikk i stedet slått ballen til corner.

Så måtte RBK-kaptein Per Ciljan Skjelbred gå av banen. Inn kom Edvard Tagseth og overtok den sentrale midtbanerollen.

Per Ciljan Skjelbred måtte gå av banen etter en drøy halvtime mot Haugesund. Inn kom Edvard Tagseth.   Foto: Richard Sagen

Nå fortsatte Rosenborg å true Haugesund fra venstre. I det 37. minutt fikk Holse en ny sjanse. Nok en gang var det Ceide som fant dansken, men dessverre for Rosenborg gikk Holses skudd fra cirka 20 meter utenfor mål.

Rosenborg hadde ballen mest, men slet med å omsette overtaket i mål før lagene gikk til pause.

Mer trøkk og energi

I pausen gjorde Åge Hareide to bytter: Han ville ha mer rutine på banen og valgte Samuel Adegbenro framfor Ceide. I tillegg kom Vegar Eggen Hedenstad inn for Erling Dahl Reitan som hadde en kjenning i lysken.

Hareide oppsummerte 1. omgangen med at laget hans så engstelig ut, men da fem minutter var spilt, fikk han se besluttsomheten som manglet før pause.

Gjermund Åsen vant ballen på Haugesunds banehalvdel, og foran mål sto Dino Islamovic klar til å flikke inn innlegget som etterhvert kom fra Edvard Tagseth.

I det 50. minutt sto det 1–1 på Lerkendal etter at Islamovic scoret i sin tredje kamp på rad.

Innbytteren sørget for seier

Nå jaget Hareide spillerne sine framover, og publikum på Lerkendal fikk se et hjemmelag med mer intensitet og trøkk. De bet seg fast på Haugesunds banehalvdel, mens gjestene jaktet kontringer.

Pål André Helland, som har vært ute i en måned på grunn av akillesproblemer, ble byttet inn da 17 minutter gjensto. Ut gikk Gjermund Åsen.

Rosenborg fortsatte å presse gjestene, og etter litt klabb og babb i Haugesunds 16-meter, tok innbytter Hedenstad vare på skuddmuligheten som dukket opp. Skjøt ballen hardt ned i keepers høyre hjørne og sendte Rosenborg i ledelsen med sitt første eliteseriemål for sesongen.

Nå var Åge Hareide kun ti minutter unna sin første seier som Rosenborg-trener i eliteserien denne sesongen.

Og den seieren fikk Hareide. Det ble nemlig ingen flere scoringer på Lerkendal denne søndagskvelden.

Rosenborg er nå på tredjeplass på tabellen, to poeng bak Molde på sølvplass og 18 poeng bak suverene Bodø/Glimt.

Neste oppgave for Rosenborg er tredje runde i kvalifiseringen til Europaligaen på torsdag. Tyrkiske Alanyaspor er siste hinder før playoff.