Håkon (28) var et av landets største skitalenter: Dette er hans råd til Nord-Norges nye Northug-kopi

Håkon Mikalsen mener Erik Valnes (22) bør tas opp på landslagsnivå neste sesong, og kunne gjøre denne satsingen fra Tromsø.

Håkon Mikalsen på vei i mål i Bardufoss lørdag.  Foto: Stein Wilhelmsen

langrenn

Den Tromsø-bosatte duoen gikk begge førjulsrennet over 15 kilometer fri på Bardufoss lørdag.

Hardtsatsende Valnes vant som forventet, drøye halvminuttet foran Snorri Einarsson. Ett minutt og ni sekunder bak Team Nord-Norge-løperen Valnes kom Håkon Mikalsen i mål på tredjeplass, foran en rekke sterke lokale navn.

Erik Valnes vant rennet på Bardufoss lørdag.  Foto: Stein Wilhelmsen

Mikalsen selv jobber på heltid som prosjektingeniør for Econor, noe som begrenser satsingen for den tidligere rekruttlandslagsløperen.

– Jeg driver ikke med en satsing i den grad at jeg velger bort jobb, og jeg trenger å gjøre noe annet enn bare langrenn, sier Mikalsen til iTromsø.

Trener halvparten av konkurrentene

I motsetning til mange av konkurrentene han gikk mot – og slo – lørdag ligger Mikalsen på langt færre treningstimer i uken.

– Jeg holder på rundt 10–12 timer i uken. Det er vel nærmest mosjonistnivå, og halvparten av andre løpere. For meg handler det om å ha overskudd i treningshverdagen. Jeg vil heller ha kvalitet kontra kvantitet, og der har jeg fått erfaring og lært av egne feil, sier 28-åringen til iTromsø.

For noen år siden var Mikalsen regnet som et av landets største skitalenter. I 2012 ble han tatt ut på rekruttlandslaget, og fikk gå verdenscup. Så kom smellene – en etter en – for en løper mange i langrennsmiljøet enda tror kan bli en løper å regne med. Senest i april sa langrennsprofil Andreas Nygaard til iTromsø at han mente Mikalsen burde inn på Team Nord-Norge denne sesongen.

– Det er nok ikke aktuelt for meg som liker å styre min egen hverdag. I tillegg har jeg en veldig spennende jobb hvor jeg sitter i ledergruppa i byggeprosessen rundt den nye lærerskolen i Tromsø. For meg betyr ikke langrenn liv eller død som for mange andre, sier Mikalsen.

Han innrømmer likevel at han håper å levere godt i Norgescupen og NM del 1 som arrangeres i januar. Med en 19. plass på 15-kilometer klassisk og 7. plass på femmila som beste NM-plasseringer er han usikker på om han trener nok for å nå helt opp dit. Men at han hevder seg mot løpere som trener langt flere timer forklarer han på denne måten:

– Jeg har nok fått utdelt et talent som gjør at jeg kan gå fort selv om jeg ikke trener de mengdene som andre gjør, sier Mikalsen.

– Kan bli god i Tromsø

Nå ser han at treningskamerat Erik Valnes er i ferd med å ta store steg. I november slo Valnes den russiske toppløperen Alexander Bolsjunov på sprint i Finland. Russeren har i ettertid vært svært vanskelig å slå for noen nordmann. Valnes på sin side ble syk, og slet i mange uker med ettervirkninger av dette.

– Erik har et enormt potensial. Han har også et hode som er der det skal være. Erik er ikke høy på seg selv, sier Mikalsen om Valnes som med sin meget offensive stil kan minne om en trønder ved navn Petter Northug.

– Erik bør være aktuell for rekruttlandslaget eller sprintlandslaget neste sesong, det er det ingen tvil om, sier Mikalsen videre.

Med landslagsfortid har Mikalsen ett råd til Valnes hvis han blir tatt opp.

– Det handler om å gjøre det samme som han har gjort til nå. Ikke tro at han må gjøre noe helt nytt, fastslår Mikalsen, som selv aldri flyttet sørover for å satse.

– Det tror jeg heller ikke Erik trenger. Han kan bli god i Tromsø, sier Mikalsen.

Valnes selv sa følgende til Folkebladet om de neste ukene lørdag:

– Over nyttår er det Skandinavisk Cup, og så håper jeg å få bli uttatt til U23-VM, sier Valnes.