Delticom
Gå til

Slik velger du riktig motorolje

Ikke så håpløs oppgave som man først trodde.

Motorolje er et smøremiddel som benyttes i forbrenningsmotorer i for eksempel personbiler og varebiler. Oljen har flere forskjellige oppgaver, men hovedformålet er å smøre de bevegelige delene i motoren slik at friksjonen reduseres.

Andre viktige egenskaper er å kjøle ned motoren ved å transportere bort varmen, og beskytte deler i motoren mot korrosjon. De aller fleste motoroljer har dessuten en rengjørende effekt, og tar til seg rusk og skitt som har havnet i systemet. Oljen vil derfor etter hvert inneholde ulike avfallsstoffer, og det er nettopp på grunn av dette at den med jevne mellomrom må byttes. I tillegg forbruker motoren en del olje, og det er viktig å kontrollere oljenivået regelmessig med en peilepinne.

Når det er på tide å bytte ut eller etterfylle motorolje, er det svært viktig å velge riktig type. Det finnes utallige motoroljer på markedet, og det kan være lett å gå seg vill i jungelen av betegnelser og forkortelser. Hvis du er i tvil, er det imidlertid lurt å konsultere en sertifisert mekaniker, eller se i bilens brukerhåndbok. Du finner et stort utvalg av motoroljer til de fleste biler som kjøres på norske veier hos motoroljer.no.

Viskositet, type og kvalitet

Motorolje deles inn i ulike viskositetsklasser. For at motoroljen skal fungere optimalt, må den være tyntflytende nok til at den kan fungere ved lave temperaturer og dessuten tykk nok til at den nødvendige smørefilmen kan dannes selv ved høye temperaturer. Viskositeten, eller tykkelsesgraden, kan dermed ikke variere for mye.

De ulike gradene som er tilgjengelige er 0, 5, 10, 15, 20 og 25 ved start i lave temperaturer, og 20, 30, 40, 50 og 60 for høyere temperaturer. De laveste gradene har bokstaven W etter seg, for å betegne vinter. Jo lavere grad, jo bedre yter oljen i lave temperaturer. Det finnes dessuten ulike typer motorolje. Det finnes både helsyntetiske, delsyntetiske og mineralbaserte oljer, og disse har forskjellige egenskaper.

Nye biler kjøres normalt på helsyntetisk olje, mens eldre modeller gjerne skal ha mineralolje. I tillegg klassifiseres motoroljen etter kvalitet, og da benyttes gjerne ACEA-systemet. Olje til bensindrevne motorer betegnes med en A (fra A1 til A5), mens olje til dieseldrevne motorer betegnes med en B (fra B1 til B5).

Så hvilken motorolje bør du gå for?

Det kan virke som en håpløs oppgave å velge mellom ulike motoroljer. Det er svært viktig at man velger en motorolje med riktig viskositet og at man i tillegg velger riktig type. Bruk av feil olje kan være skadelig for motoren, noe som kan medføre svært store kostnader. Feil olje kan dessuten tette partikkelfilteret, som i verste fall kan måtte erstattes.

Med så mange forskjellige motoroljer på markedet og så mye penger på spill er det ikke rart at man blir litt skremt. Men, heldigvis er det slik at bilens instruksjonsbok enkelt forteller deg hvilken type olje bilen din skal ha. Hvis du er i tvil kan du dessuten be om råd hos en sertifisert mekaniker.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.