Annonse fra Delticom AG

Dette må du tenke på når du kjøper vinterdekk

Vinteren er for lengst her, og det er på høy tid å bytte til vinterdekk. De fleste bileiere gruer seg nok litt ekstra til denne årstiden på grunn av at det nok en gang må byttes dekk.

Før du setter på de gamle dekkene som har stått lagret siden forrige vintersesong, er det helt nødvendig å sjekke at de er i orden.

Mønsterdybden må være på minst 3 millimeter, og hvis du bruker piggdekk må du sørge for at piggene fremdeles sitter i. Det er dessuten helt nødvendig at dekket er helt tett slik at det klarer å holde på luften. Vær oppmerksom på at mange dekk blir skadet under lagring. Hvis du finner du at det er på tide å kjøpe vinterdekk er det flere ting å tenke på. Vi har laget en liten oversikt.

Piggdekk eller piggfritt

Hvilken type dekk som passer for deg avhenger av forholdene der du bor. Generelt sett er det slik at piggdekk yter best på nesten alle områder.

De gir bedre bremseegenskaper og bedre veigrep på de verste føreforholdene, og gir langt bedre fremkommelighet i bratte bakker.

Det anbefales generelt sett at du velger piggdekk hvis du først og fremst kjører på vinterveier dekket av is eller hardpakket snø. Piggdekk anbefales dessuten til ferske sjåfører uansett hvor de bor. Erfarne sjåfører er på den andre siden bedre i stand til å bedømme føreforholdene, og kan velge piggfrie dekk.

Fordeler med piggfrie dekk er at de gir lavere støynivå og at de sliter mindre på asfalten. Man slipper dessuten å betale piggdekkgebyr hvis man kjører i en av byene som har innført dette. En annen fordel med piggfrie dekk er at man slipper å forholde seg til datoene for når de kan tas av og på. Vær likevel oppmerksom på at det ikke anbefales å kjøre med piggfrie dekk hverken om høsten eller om våren da kjøreegenskapene forringes.

Dekkmerke

Etter at du har bestemt deg for om du skal ha piggdekk eller piggfrie dekk, er det på tide å vurdere de andre behovene du har.

Alle piggfrie dekk er lovpålagt å følge reglene for EU-dekkmerking, og dette gjør jobben din mye lettere, altså forutsatt at du velger å kjøre piggfritt.

EU-merket hjelper deg blant annet med å sammenligne de ulike dekkene med hensyn til våtgrep, drivstofforbruk og støy. Drivstoffeffektiviteten rangeres mellom A (grønn) og G (rød), og forskjellen mellom disse er en reduksjon i drivstofforbruket med inntil 7,5 %.

Våtgrepet klassifiseres med bokstaver mellom A og F, og beskriver dekkets veigrep under våte kjøreforhold. Et sett F-dekk kan gi en stopplengde på inntil 18 meter lenger enn et sett med A-dekk.

Støynivået klassifiseres med inntil tre svarte bølger. Jo flere bølger, jo høyere er dekkstøyen. Det kan også være en god idé å se på NAFs årlige dekktester for å finne de dekkene som passer best for deg og dine behov. Prisene kan dessuten variere stort mellom de ulike dekkforhandlerne, og det kan derfor være lurt å undersøke prisene hos forskjellige forhandlere.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.