Ving
Gå til

LANGSTRAKT LAND: USA er et enormt land med uendelig mye å by på. Når du reiser med Ving kan du kombinere flere reisemål og se mest mulig i løpet av ferien.  

Drømmen om USA

Ett kjærestepar. Én familie. Én drøm. Drømmen om å utforske det enorme, forjettede landet i vest – USA. Slik gikk det da drømmene ble virkelighet.

USA er over svimlende 9 millioner kvadratkilometer stort, og med den størrelsen er det ikke rart landet rommer mye – og frister mange. Lén Kongerud jobber som tekstforfatter i Ving, og hun har vært svak for USA siden sitt første besøk i 2011. Allerede et halvt år etter satt hun på flyet tilbake. Og i 2016 kom reiselysten tilbake med uforminsket styrke. Nå var det en skikkelig amerikansk roadtrip som fristet.

– Jeg foreslo ideen for samboeren min, men han var ikke like entusiastisk som meg. Vi var på en ganske intens og hektisk ferie i Peru året før, så han så kanskje for seg en litt mer avslappende sommerferie dette året, ler Lén.

SKIKKELIG STORBY: Los Angeles er et "must" for enhver filmentusiast. Skyskraperne i det fjerne tilhører bydelen Downtown Los Angeles. 

Etter hvert lot imidlertid også samboeren Anders seg friste, og flybillettene ble bestilt. Første stopp skulle bli New York, og Miami det siste. Derimellom hadde paret nesten fire uker på seg til å reise rundt og oppleve landet.

– Planen var i utgangspunktet at vi skulle holde oss til østkysten, men så fant vi ut at vi ville se enda mer, forteller Lén.

UT PÅ TUR: I løpet av drøye tre uker besøkte Lén og Anders over ti amerikanske byer og var innom seks forskjellige stater. 

Da ble vestkystbyene San Francisco og Los Angeles lagt til reiseruten. Det samme ble Nashville og New Orleans. Fra New Orleans skulle turen gå østover langs kysten til Florida. For å få kabalen til å gå opp landet paret på en kombinasjon av fly og leiebil. De synes løsningen fungerte godt, men understreker at det var et stort prosjekt å planlegge en såpass omfattende tur med bare tre og en halv uke til rådighet.

Her kan du lese mer om reisemålene i USA

– Vi begynte å planlegge 8 måneder i forveien, og det krevde utrolig mye research. Jeg har sikkert brukt flere døgn bare på å se på avstander i Google Maps. Hvis man har god tid kan man ta ting litt mer på sparket, men vi skulle se utrolig mye på kort tid og var nødt til å ha en plan.

NEW YORK, NEW YORK: Går du over Brooklyn Bridge til Brooklyn venter flott utsikt mot Manhattan på andre siden.  

 

Fra østkyst til vestkyst – på samme dag

Lørdag 3. juni i fjor landet paret på amerikansk jord, sjekket inn på Millenium Hilton i New York – og ferien var i gang for fullt.

– New York må være verdens kuleste storby. Du får en følelse av å være hjemme selv om du aldri har vært der, for du har sett skylinen så utrolig mange ganger på film. Det kiler like mye i magen hver gang jeg skimter Manhattan i det fjerne, sier Lén.

I løpet av tiden i storbyen dro paret på sykkeltur i Central Park, gikk over Brooklyn Bridge, så Cats på Broadway, besøkte et loppemarked i Brooklyn og testet spennende restauranter de hadde lest om på forhånd.

SYKKELTUR: Det meste er stort i USA, også Central Park. Parken rommer både innsjøer, en dyrepark og et lite slott. Lei en sykkel, så rekker du å se mye på kort tid.  

 

– Du kan nesten spise deg ihjel, for det er så utrolig mye som frister og må prøves. Skal jeg anbefale én smaksopplevelse i New York må det nesten bli Crazy Shakes på Black Tap i Soho. De er kjent for de kreative kreasjonene sine der, som milkshake toppet med smågodt, kjeks, kringler og sukkerspinn. Du får nesten mer tilbehør enn shake, så kom sulten, anbefaler Lén.

Nysgjerrig på New York? Les mer her.

VILLE MILKSHAKES: På Black Tap i New York får du milkshakes litt utenom det vanlige. Be om Crazy Shakes-menyen! 

Noen dager senere satt paret igjen på flyet, denne gangen med kurs for San Francisco på vestkysten. Der hadde ingen av dem vært tidligere.

– San Francisco var en av de koseligste byene vi var i. De bratte gatene med de gammeldagse trikkene som snirkler seg opp og ned, alle de pastellfargede fasadene og den lystige og avslappende atmosfæren gjorde det til et av høydepunktene på rundturen vår, forteller Lén.

SJARMERENDE: San Francisco er bygget på flere høyder, og de bratte bakkene og mange svingene - som her i Lombard Street - er noe av det som gjør byen så sjarmerende. 

IKONISK BRO: Den røde Golden Gate-broen markerer innfarten til San Francisco og er en av de mest populære severdighetene i byen.  

 

I løpet av de tre dagene i vestkystbyen gikk de over ikoniske Golden Gate Bridge og var innom det hyggelige området Fisherman’s Wharf nede ved havnen, der det til enhver tid ligger et titalls sjøløver og soler seg på Pier 39. Det ble selvfølgelig også tid til et besøk på den sagnomsuste fengselsøya Alcatraz.  

– Det er flere ting du bør tenke på hvis du skal til Alcatraz. Det er en av de mest populære severdighetene i byen, og du må forhåndsbestille billetter senest 14 dager i forveien, sier Lén.

SEVERDIGHET NR. 1: Fengselsøya Alcatraz er høydepunktet for mange som besøker San Francisco. Glem for all del ikke å bestille billetter god tid i forveien. 

FENGSLENDE: Inne på Alcatraz kan du se både isolatceller og spasere langs den beryktede D-blokka, der de verste forbryterne satt.  

Selv kjøpte hun Early Bird-billetter, som er et godt alternativ hvis du vil styre unna de største folkemengdene. Billetten er egentlig en vanlig dagsbillett, men du får plass på dagens aller første avgang 8.45. Det betyr at du er blant de første som går i land, og du får området for deg selv en liten stund før neste båtlass ankommer.

Vil du vite mer? Her får du flere gode San Francisco-tips.

HIGHWAY 1: En av de mest populære roadtrip-strekningene i USA er kystveien som strekker seg helt fra Leggett nord i California til Orange County i sør.  

Roadtrip-klassikeren: Highway 1

Etter de innholdsrike dagene i San Francisco var det på tide med feriens første kjøreetappe. Da var det den klassiske kystveien sørover til Los Angeles som sto for tur.

– Highway 1 var like flott som forventet, og særlig området fra Monterey og ned mot Big Sur. På den ene siden har du bølgende åser og dramatiske klipper, og på den andre det brusende havet. Det er utallige små veilommer underveis, så vi stoppet jevnt og trutt for å beundre omgivelsene og ta masse bilder. Et stopp i den lille, sukkersøte byen Carmel-by-the-Sea er også et must, og hadde vi hatt bedre tid hadde vi sannsynligvis overnattet her på veien nedover, tipser Lén.

KJØRTE FRA SAN FRANCISCO TIL L.A.: Anders og Lén brukte to dager på å kjøre fra San Francisco til Los Angeles, men forteller at de godt kunne hatt en dag ekstra på strekningen.  

TA DEG GOD TID: Langs kysten er det mange anledninger til å stoppe og beundre den vakre naturen og omgivelsene.  

 

Etter to dager bak rattet kjørte paret inn i filmmetropolen Los Angeles. De neste dagene sto blant annet Walk of Fame, Griffith Observatory og Venice Beach på programmet. Så ble leiebilen byttet ut med fly, og bare noen timer senere hadde paret forflyttet seg over 300 mil østover.

KULEST I LOS ANGELES: Verdenskjente Venice Beach med sin nokså særegne strandpromenade er et must når du besøker Los Angeles.  

 

Neste stopp: New Orleans

For mange er New Orleans synonymt med voodoo, spøkelser og spåkoner. Troen på det overnaturlige har et solid fotfeste i byen, og det merker du raskt.

– New Orleans er virkelig noe helt for seg selv, og det skjønte vi allerede når vi sjekket inn på hotellet. Det lå i byens eldste nabolag, og vi måtte nærmest gå sidelengs gjennom den smale døren til rommet. Tregulvet var så skjevt at alt som kunne rulle forsvant under sengen hvis det havnet på gulvet. Førsteinntrykket av byen satt liksom stemningen for resten av besøket, forteller Lén.

HOUSE OF VOODOO: Troen på det overnaturlige har et solid fotfeste i New Orleans, og det merker du raskt. 

STORT UTVALG: Voodoo-dukkene som selges overalt i New Orleans kjøpes sannsynligvis oftere av turister enn av praktiserende voodoodronninger i dag. Eller?  

 

Hun forteller at det arrangeres kveldsutflukter til de mest hjemsøkte husene i det franske kvarteret, og byen har sitt eget voodoo-museum der du kan ønske deg noe fra voodoo-dronningen Marie Laveaus ønskestubbe. Byens kirkegårder er også populære severdigheter, og det kan godt tenkes du møter et begravelsesfølge som danser seg nedover gaten.

– Vi kjøpte hverken voodoo-dukker eller heksesåper, men vi satt oss ned med en av spåkonene på Jackson Square. Det er nok en liten turistfelle, men det var uansett en interessant opplevelse, og ikke minst typisk New Orleans. Ifølge tarotkortene hennes var vi visst også flinke og oppegående folk, og det syntes vi jo stemte ganske bra, ler Lén.

Har du også lyst til å reise til New Orleans? Klikk her!

LOT SEG SPÅ: Lén og Anders ble spådd med tarotkort av en av de mange spåkonene i New Orleans.  

EN BY UTENOM DET VANLIGE: New Orleans ble grunnlagt av franskmennene tidlig på 1700-tallet, og det franske kvarteret - som også kalles Vieux Carré - er byens eldste del. 

Også jazzen har solid fotfeste byen, og New Orleans regnes som sjangerens fødested.

– Hipstergaten Frenchmen Street er et godt alternativ hvis du vil høre bra musikk. Der finner du blant annet jazzbarene Spotted Cat og Snug Harbor.

Ifølge Lén er det også svært vanlig med jazzbrunsjer i helgene, og brunsjene på Commanders Palace er blant de mest populære. Du bør absolutt bestille bord i god tid, og kle deg pent.

KJENT BAKVERK: Beignets er en typisk New Orleans-godsak: Friterte deigputer med et "lite" melisdryss! 

– Og apropos mat, gå for all del ikke glipp av beignets! Det er små, frityrstekte deigputer dynket i melis. Cafe du Monde har de mest kjente, og det er nesten alltid fullt, men de har en egen liten take away-luke kun for beignets, tipser Lén.

Småbyliv, sumper og strandparadis

Etter fire dager i New Orleans var det på tide å sette seg bak rattet igjen. Neste kjøreetappe gikk langs kysten til Panama City Beach i Florida, hvor sol og strandliv skulle nytes. Sånn gikk det ikke.

– Er det én ting jeg har lært av denne turen, så er det at uansett hvor mye du planlegger, så kommer det alltid til å skje uforutsette ting underveis. Det fikk vi erfare da vi kom til Panama City Beach samtidig som den tropiske stormen Cindy, sier Lén.

Da var det bare å glemme planene og gi gass videre langs kysten. Neste stopp ble i stedet i Tampa. Der ble de et par dager før turen gikk videre gjennom nasjonalparken Everglades og til Miami på andre siden. Plutselig var det eneste som gjensto flyturen hjem.

LES MER: På alligatorjakt i Everglades

– Dette er nok en av de kuleste feriene vi har vært på. Vi hadde et litt hektisk program, men vi rakk å se utrolig mye spennende og fikk en skikkelig smakebit på mange stater. Så får vi heller reise tilbake til stedene vi ikke føler oss ferdige med. For tilbake til USA, det skal vi helt sikkert!

Hun vil absolutt anbefale andre som drømmer om USA å virkeliggjøre drømmen.

– Hvis jeg skal gi noen råd må det være å begynne planleggingen i god tid. Les deg opp og planlegg hva du vil se, men sørg for å ha rom for å være litt fleksibel underveis. Vær forberedt på at alt kanskje ikke går etter planen, og husk at det er en del av opplevelsen, avslutter Lén.

FLORIDAS HØYDEPUNKT: Miami er kjent for fantastiske strender, høy kjendisfaktor og enda høyere puls. 

Familie-roadtrip i Florida

Floridas paradisstrender, vaiende palmer og solskinn var blant annet det som lokket da Stine Bakke Pedersen skulle planlegge en USA-tur med samboeren og de to barna. Hun hadde allerede vært i Florida og lot seg overraske av den amerikanske feriefavoritten.

– I utgangspunktet tenkte jeg at Florida ikke var noe for meg, men det er virkelig et utrolig spennende område og masse kult å se, så jeg kan varmt anbefale Florida for ferier både med og uten barn, sier hun.

Florida er en drøm for både barn og voksne, og ikke minst er det enkelt å reise rundt med bil. Det er forholdsvis billig med leiebil, motorveiene er moderne og oversiktlige, og det er lett å finne frem. Tar du utgangspunkt i for eksempel Miami, har du flust av muligheter for fantastiske opplevelser på steder som Orlando og Key West.

Ikke overbevist? Her er 8 gode grunner til å velge Florida i år.

STREET ART: I flere amerikanske storbyer, som Miami og Los Angeles, finner du stor, fargerik og ikke minst - instagramvennlig gatekunst. 

Ifølge Stine er det perfekt å starte ferien i Miami, som er kjent for fantastiske strender, høy kjendisfaktor og enda høyere puls. Miami var et av de første (og nå mest kjente) badestedene i Florida, og skal du oppleve atmosfæren på sitt beste er det South Beach som gjelder.

SOUTH BEACH: Miami var et av de første badestedene i Florida, og skal du oppleve atmosfæren på sitt beste er det South Beach som gjelder. 

 

– South Beach er et skikkelig turistområde, men det er utrolig fint og vel verd å få med seg. For alle oss som husker Miami Vice, er det ekstra gøy –  det er bare å sette på litt Jean Michel Jarre og kjøre på. Det er langs strandpromenaden på South Beach du finner de kjente, pastellfargede Art Deco-fasadene, alle de snåle menneskene, de fete bilene og reklameskiltene for brazilian butt lifts. Det er som å være i en film, forteller Stine entusiastisk.

ART DECO I MIAMI: Det er langs strandpromenaden på South Beach du finner de kjente, pastellfargede Art Deco-fasadene, alle menneskene og de fete bilene.  

 

Ifølge Stine er det mer enn nok å bare gå rundt og titte, spise god mat og ta seg et deilig bad.

– South Beach er rett og slett et veldig underholdende sted å være. Lunsjen bør du forresten ta på News Cafè. Litt klisjé, men et must hvis du er der for første gang, sier hun.

Her kan du lese mer om Miami.

MORO FOR HELE FAMILIEN: Florida byr på flust av opplevelser for hele familien, som sumpsafari med luftputebåt i nasjonalparken Everglades. 

Stine anbefaler også en tur til Downtown Miami.

– For ikke så lenge siden var det helt dødt der etter klokken fem når alle dro fra jobb. Nå skjer det spennende ting, og spesielt i Brickell-området. Der er det mange nye hotell og bra restauranter.

AVSLAPPENDE ATMOSFÆRE: På Key West, Floridas sørligste punkt, er stemningen og atmosfæren helt særegen. 

Et annet sted Stine liker er Little Havanna.

– Der er det alltid utrolig god stemning! Ta deg tid til å gå i sakte tempo nedover hovedgaten Calle Ocho, spis kubanske sandwicher og sett deg ned i Máximo Gómez-parken og se de eldre innbyggerne spille domino. Det er oppskriften på en fin formiddag, sier hun entusiastisk.

Men Stines største Miami-favoritt er likevel Wynwood, et område som ligger mellom Downtown og Design District.

– Dette området falt jeg helt for. Her er det lav og koselig bebyggelse, masse kul street art, spennende gallerier, flotte butikker og gode restauranter, forteller hun.

TA MED BARNA TIL ORLANDO: Når du reiser til Florida med barn er fornøyelsesparkene rundt Orlando et must. Til sammen dekker alle parkene et område større enn Manhattan! 

 

Orlando: Barnas ultimate favorittsted

Når du reiser til Florida med barn, er fornøyelsesparkene rundt Orlando nesten et must, men vær forberedt på travle dager! Disney World er for eksempel ikke bare én fornøyelsespark, men består av flere temaparker, og til sammen dekker alle parkene et område større enn Manhattan!

Det er i den klassiske parken Magic Kingdom du finner det verdensberømte eventyrslottet, mens Hollywood Studios er en annen park – og enhver Disney-filmentusiasts drøm.

Planlegger du en tur? Les mer om Orlando og fornøyelsesparkene

ET GODT PARKTIPS: Med mindre du har veldig god tid er det vanskelig å rekke alle parkene og alle attraksjonene. Velg ut et par, og bruk heller god tid på dem.  

Stine og familien tilbrakte fire dager i området, og to av dem brukte de på å utforske parkene.

– Parkene er så store og innholdsrike at det nesten er umulig å rekke gjennom alt sammen. Mitt beste tips er at du velger ut et par parker, og deretter noen attraksjoner i disse parkene, og heller bruker tiden på dem. Da slipper man å stresse, og opplevelsen blir morsom for både store og små, sier Stine.

Hun og familien besøkte blant annet Universal-parken Islands of Adventure, der den grønne berg-og-dal-banen The Incredible Hulk Coaster ble selve høydepunktet.

– Den går i over 100 km i timen på det raskeste, så der gikk det unna i svingene! En skikkelig hit blant de tøffeste i familien, som elsker høyder, fart og spenning. Selv sto jeg gledelig over, ler Stine.

FULL FRES: Fornøyelsesparkene i Orlando er fulle av karuseller som vil få det til å kile litt ekstra i magen.  

 

– I Orlando finnes det også mange enorme kjøpesentre og outlets hvor du kan kjøpe merkevarer til reduserte priser. Det kan definitivt anbefales om du reiser med litt større barn, tipser Stine.

Etter de aktive og fartsfylte dagene i Orlando dro familien innom den legendariske racerbanen Daytona International Speedway i Daytona Beach litt lenger nord.

– Man skulle kanskje tro at dette bare var interessant for bilentusiastene i familien, men besøket var faktisk stor suksess for alle, forteller Stine.

STRANDPARADIS: Strendene i Florida er fine både på Atlanterhavskysten og på den litt mindre kjente vestsiden. Der finner du blant annet det idylliske strandstedet Sanibel.  

Da familien satt seg i bilen igjen, gikk turen sørover og hele veien ut til den lille øya Sanibel. Der ventet en fantastisk strand, vakker natur og karibiske fornemmelser.

– Strendene i Florida er utrolig fine både på Atlanterhavskysten og på den litt mindre kjente vestsiden der Sanibel ligger. Det var helt herlig å slappe av og bade i Mexicogolfen der, forteller Stine.

SUNSET PIER: Key West er kjent for spektakulære solnedganger, og "alle" samles i havnen for å se solen forsvinne ned bak havet i horisonten - hver kveld. 

 

Spektakulær kystvei ned til Key West

Når du kjører rundt i Florida, må du benytte sjansen til å oppleve USAs siste utpost før Karibia: Key West. Her er du omgitt av himmel og hav, bohemer, kunstnere, eventyrere og forfattere – og en kuriøs og befriende atmosfære.

– Jeg vil helt klart anbefale å ta den omtrent 3,5 times kjøreturen fra Miami ned til Key West. For det første er det mye spennende å både se og gjøre på veien, og for det andre er Key West helt nydelig, sier Stine.

Kjøreturen langs US 1 ned til Key West er nemlig en opplevelse i seg selv. 43 broer binder øyene sammen og går nesten i ett med havoverflaten – med Mexicogolfen på den ene siden og Atlanterhavet på den andre.

US 1 TIL KEY WEST: 43 broer binder øyene sammen og går nesten i ett med havoverflaten - med Mexicogolfen på den ene siden og Atlanterhavet på den andre. 

 

– Jeg anbefaler å legge inn noen stopp på veien ned, for du kan besøke alt fra alligatorparker til skilpaddesykehus, forteller Stine, som sist besøkte Key West med en venninne for noen måneder siden.

– Stemningen og atmosfæren på Key West er helt fantastisk. Miljøet er veldig liberalt og påvirket av alle de spennende menneskene som bor der. I tillegg er det så vakkert med de viktorianske husene og flotte fargene.

Det meste skjer i hovedgaten Duval Street, og der finner du restauranter og barer i alle former, fasonger og prisklasser. Selv om «alle andre gjør det» bør du få med deg det legendariske stedet Sloppy Joe’s. Her kan du spise, drikke og kose deg med livemusikk. Det er også mange andre svært bra live-scener i Key West.

LEGENDARISK BAR: Sloppy Joe's har eksistert siden 30-tallet, og her kan du spise, drikke og kose deg med livemusikk. 

 

Stine bodde sentralt i byen, men foreslår at man heller velger et resort hvis man reiser med barn. Da må du regne med å kjøre bil inn til sentrum, men omgivelsene er litt roligere.

– En annen ting du må få med deg er den berømte solnedgangen på Mallory Square, helt nede ved vannet. Alle samler seg der nede for å se solen forsvinne ned bak havet i horisonten. Hvis du vil oppleve noe litt annerledes bør du få med deg et dragshow, det er definitivt en underholdende opplevelse – og skikkelig bra, anbefaler Stine.

STADIG FLERE VELGER FLORIDA: Florida passer for alle, og når du reiser med Ving kan du velge mellom mange kombinasjonsmuligheter. 

 

«Alle» vil til Florida

Informasjonssjefen i Ving, Siri Røhr-Staff, forteller at reiser til Florida er svært populære og at de stadig selger flere ferier til The Sunshine State.

– I 2017 hadde vi en vekst på 70 prosent mot 2016, og også i år stiger antallet reiser. Florida passer for alle typer feriegjester, og når du reiser med Ving kan du velge mellom mange kombinasjonsmuligheter.

Du kan med andre ord skreddersy din egen ferie med hotell med flott beliggenhet overalt. Du kan også velge hvor lenge du skal være borte.

– Fordelen med å bestille en reise gjennom en arrangør som oss, er at du er beskyttet av pakkereiseloven, og du har tryggheten med at vi er alltid der for deg hvis noe skulle skje, sier Røhr-Staff.

Tips! Du kan også kombinere ferien i solskinnsstaten med et av de mange cruisene som går fra flere reisemål i Florida, som Fort Lauderdale og Miami.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.