Leading Web Solutions
Gå til

Disse rettighetene har du når du tar opp lån uten sikkerhet

Når du tar opp lån uten sikkerhet har du flere rettigheter som er verdt å kjenne til.

De er nedfelt i ulike deler av det norske lovverket, inklusive Finansavtaleloven, Angrerettloven og Markedsføringsloven. Her går vi gjennom noen av de viktigste bestemmelsene du bør ha kunnskap om.

Mye avhenger av hvilket lån du velger

I hovedsak leveres et lån i to utgaver: med eller uten krav til pantesikkerhet. Et lån uten sikkerhet inkluderer blant annet forbrukslån, kredittkort og forhåndsfinansierte produktkjøp. Boliglån er derimot et eksempel på et lån hvor banken krever pantesikkerhet i objektets verdi. Å skille mellom disse låneformene er viktig, ettersom de er underlagt forskjellige regelverk.

Her ser vi nærmere på hvilke rettigheter du har når du tar opp forbrukslån, der angreretten er det første punktet som bør nevnes.

Angrerett på 14 dager med 30 dagers innbetalingsfrist

Angrerettloven gir deg rett til å angre på opptak av lån og kreditter innen 14 dager (med noen få unntak). Denne regelen gjelder blant annet når du skaffer deg et forbrukslån, hvor du kan sende inn et angrerettskjema innen 2 uker. Regelen sier deretter at du må betale inn alt du skylder innen 30 dager, inklusive påløpte renter og etableringsgebyret (som trekkes fra før pengene utbetales).

Angreretten gjelder når du har inngått avtale om lån via det som heter “fjernsalg”. Det inkluderer avtaler inngått over telefon, internett, post etc. Salget må skje utenfor selgers fysiske tilholdssted (f.eks et banklokale). Denne bestemmelsen er relativt fersk, og ble innført i kjølvannet av en lovendring i 2009. Her gjorde myndighetene det klart at forbrukere er beskyttet av angrerettloven ved inngåelse av avtaler om lån uten sikkerhet via blant annet internett.

Lån uten sikkerhet kan slettes før avtalt tid

En viktig rettighet når du tar opp forbrukslån er muligheten til å slette gjelden før avtalt tid, uten at det legges til noen ekstrakostnader. Til forskjell fra et boliglån (og noen andre lån med sikkerhet) må du ikke betale overkurs for å innfri slike lån før tiden. Tidlig innfrielse vil kunne spare deg for nominelle renteomkostninger og termingebyr.

Samtidig har ikke långivere lov til å ta seg betalt kun for å behandle en søknad om lån. Det åpner døren for å sende inn flere søknader samtidig, slik at du kan finne forbrukslånet med lavest effektiv rente. Flere selskap har spesialisert seg på dette området, hvor de samler inn prisinformasjon om ulike lån uten sikkerhet.

Ettersom det ikke koster noe å søke om et lån, vil det være en fordel å sende inn søknader flere steder samtidig. Hensikten er å motta flere prisanbud, slik at du ikke går glipp av det beste tilbudet. Bankene behandler søknader om lån effektivt, og du vil som regel ha mottatt svar innen et par virkedager. Stadig flere banker benytter i dag automatisert programvare når de skal behandle nye søknader om kreditt. I kombinasjon med elektronisk signering av låneavtaler har det ført til et kraftig fall i behandlingstiden.

Avtaleendring, opplysningsplikt og kredittsjekk

Når du har signert gjeldsbrevet må banken i all hovedsak forholde seg til det som står skrevet i avtalen. Her finnes det likevel noen unntak som du burde kjenne til. Loven sier nemlig at banken kan heve lånerenten dersom styringsrenten stiger, med krav om at låntaker varsles minst 6 uker i forveien (mye tyder på at dette vil skje i siste halvdel av 2018). Kortere varsel kan også benyttes i utvalgte tilfeller. Med andre ord kan renten på et lån uten sikkerhet stige dersom Norges Bank velger å heve foliorenten.

Du har samtidig rett til å motta en rekke opplysninger før du inngår en avtale, inklusive informasjon om lånets nedbetalingstid, nominelle rentenivå og gebyrstørrelse. Disse opplysningene er ment å hjelpe deg som forbruker få et bedre overblikk over lånets kostnader og vilkår.

Før lånet innvilges vil det gjennomføres en kredittsjekk av søkeren. Her henter banken inn opplysninger fra et av landets kredittbyrå, som inkluderer nøkkeltall fra brønnøysundregisteret og skattemyndighetene. Som en del av denne prosessen har du rett til å motta det som kalles for et gjenpartsbrev. Enkelt forklart skal kredittbyrået sende deg en kopi av den informasjonen som ble lagt til grunn i kredittvurderingen.

Myndighetene har varslet at nye innstramminger kan være på vei, med styrket forbrukervern, og du kan lese mer om dette hos Dagsavisen.


Eksempelrente: 65 000,- over 5 år, effektiv rente 15,88%, etabl.geb 950,-. Tot. 92 430,-

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.