Bauhaus
Gå til

Ombygging eller renovering i høst? 3 gode råd

Drømmer du om å bygge om i huset, eller kanskje renovere kjelleren? Mange boligdrømmer kan bli til virkelighet med vellykkede renoveringsprosjekter. Her følger 3 gode råd.

Sørg for å ha orden på formalia

Når du renoverer og bygger om huset eller leiligheten din, så kan det være nødvendig å få tillatelse fra kommunen innen du starter. Om du skal ha en byggetillatelse eller anmelde prosjektet ditt til kommunen avhenger som regel av størrelsen på prosjektet. Som oftest kan man dele opp renoverings- og byggeprosjekter i tre kategorier – som hver krever ulike ting av deg:

  • Renoveringsprosjekter som ikke krever tillatelse
    De aller fleste renoveringsprosjekter foregår innenfor husets fire vegger Det kan for eksempel være en ombygging av kjøkkenet eller etablering av et nytt bad. Regelen er at det bebodde arealet ikke må bli større av ombyggingen
  • Renoveringsprosjekter du skal anmelde til kommunen
    Mindre ombyggings- og renoveringsprosjekter som foregår utenfor husets vegger. Det kan for eksempel være oppføringen av en ny garasje, uthus eller lignende.
  • Renoveringsprosjekter som krever byggetillatelse
    Alle ombyggings- og renoveringsprosjekter som utvider ditt bebodde areal. Det kan for eksempel være tilbygg eller utvidelser med ekstra etasjer. Noen ganger skal du også søke om tillatelse hvis renoveringsprosjektet endrer på husets utseende og omgivelsene – for eksempel en balkong.

Husk derfor alltid å sjekke kommunens hjemmeside før du går i gang med en trillebør.

Tenk på miljøet og spar penger

Vil du gjerne gjøre huset ditt om til et billigere sted å bo? Og samtidig skåne miljøet? Da kan det være fornuftig å tenke miljø inn i renoveringen. En miljørenovering kan for eksempel innebære etterisolering av huset ditt, installering av isolerende vinduer og lokalisolering av elektriske installasjoner. En grundig miljørenovering kan på lang sikt spare deg for veldig mange utgifter til oppvarming av huset ditt, samtidig som det helt sikkert vil forbedre inneklimaet ditt betydelig.

Ha nok kapital

Det er ingenting verre enn uforutsette utgifter. Derfor er det viktig at du har et buffer i budsjettet. Hvis du ikke har det store å rutte med før du starter på prosjektet, så vil nok de fleste banker og låneinstitusjoner være interesserte i å låne deg penger, siden det øker verdien i eiendommen. Det er tross alt ikke snakk om et forbrukslån, og sikkerheten du er i stand til å stille i huset burde være nok for de aller fleste. Du kan lese mer om boliglån her.

Nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.