Dancenter
Gå til

Gjør vinteren lettere for hunden

Mørket, kulden og snøen stiller større krav til hundeeiere, men med få og enkle tiltak kan du unngå snøklumper i pelsen og fukt- og saltskader i potene. Sørg for at vinteren blir en like fin tid for hunden som de andre årstidene!

Forskjell på pels

Hunderaser med tjukk pels liker kulde men det er andre som ikke syns det er så morsomt. De helt nakne rasene skal kanskje ha en genser på allerede på høsten, før den tjukke frakken finnes frem når snøen kommer. De aller fleste hundene behøver dog ikke ekstra tøy, med mindre det blir veldig kaldt.

Våte hunder

Regn kan forårsake mange problemer for både hundeiere og hunder. Pelsen på langhårede raser filtres sammen og blir innsmurt i gjørme og skitt. Dette kan sette seg fast og gjøre at det plutselig tar veldig lang tid å tørke hunden. Et godt råd er å gi hunden en regnfrakk for å beskytte pelsen.

Tørk hunden

Noen pelstyper filtres dessverre sammen av å få en regnfrakk på. Da må man heller bite i det sure eplet og la hunden bli våt. Heldigvis pleier det å være nok å gni hunden én enkelt gang med håndkledet, men husk at alle hunder skal tørkes mellom tærne og under potene. Dette hindrer utvikling av fukteksem.

Du må også huske på at hvis du ikke tørker av sand, vann, skitt og salt på hunden, får du det plutselig overalt i hjemmet.

Husk reflekser

Når det er mørkt og trist utenfor lønner det seg å fokusere på de mange aktiveringsøvelsene man gjøre innendørs. Dog skal hunden selvfølgelig uansett få en luftetur, og siden det helt sikkert er bekmørkt utenfor, kan det være en god idé å ta hunden med til byen. En bytur kan være en god avveksling for hunder som normalt går i skogen eller ute på landet. Varier gåturen så mye som mulig slik at hunden opplever noe nytt, men husk alltid reflekser både til deg og hunden. Selv om dere går steder med gatelykter, er dere likevel ikke spesielt synlige.

Salt kan gi skader

Hvis du går på veier som er saltet er det viktig å vaske potene grundig etterpå. Veisalt tørker ut putene under poten slik at de revner. Når saltet trenger inn i revnene svir det i potene. Hvis hunden plutselig halter på gåturen, kan det være veisaltets skyld.


Den kalde snøen kan gi kuldekramper i potene. Hvis du for eksempel har funnet en hytte til leie på fjellet og lar hunden base rundt i snøen, kan snøen lett feste seg i potene. Da skal du ta av vottene og varme potene mellom hendene dine.

Hvis hunden får klumper med snø i pelsen som følge av all leken i snøen, er det beste å skylle hunden i lunkent vann og tørke den godt. Hvis en hund med snø i pelsen bare blir sluppet inn i huset, blir resultatet store vannpytter på gulvet og en iskald bikkje.

Fornuftig vintermosjon

Om vinteren er det gode muligheter for morsom mosjon, men hold alltid et ekstra godt øye med hunden hvis den baser i dyp snø. Hvis hunden får snøklumper i pelsen kan det være med på å nedsette bevegeligheten, i tillegg til at hunden kan få isklumper under putene. Det kan være særdeles ubehagelig for hunden. Hvis man går på skøyter kan det å ta med hunden være farlig. På den speilblanke isen er det nemlig stor risiko for at bikkja sklir og blir skadet. Den kan også strekke musklene og få forstuinger. Hvis du tar med hunden ut på en frossen innsjø, så husk at det kan være en risiko for at dere begge går gjennom isen og drukner. Så vær forsiktig!

Hygg dere om vinteren!

Men det viktigste av alt er at både du som hundeeier og hunden nyter vinteren. Det er en fantastisk årstid som oppmuntrer til morsomme utendørsaktiviteter, både for deg og hunden. Man skal bare huske på å holde et lite ekstra øye med hunden, så den også kan nyte vinteren like mye som du gjør.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.