Sport1 Nordtro
Gå til

Slik velger du den riktige hodelykta

Det er ingen grunn til å holde seg inne selv om mørketiden har satt inn. Med riktig hodelykt som lyser opp terrenget blir turen mye lettere.

Det aller viktigste er å finne en hodelykt som passer til deg og ditt bruk.

– Alle som har mørketid rundt husene sine har brukt for hodelykt. Enten du skal ut i boden for å hente ved eller du skal stå på ski ned de bratteste fjellsidene i mørketida. Det har skjedd store forbedringer på hodelyktene de siste årene, de er blitt mindre, lettere og bedre – og prisen er mer fornuftig. Det er ikke lenger en luksusartikkel, sier Lill Hege Konst i Sport1 Nordtro på Storslett.

Finn en lykt som passer til deg

Det er flere faktorer som avgjør hvilken hodelykt som passer best til deg.

– Hvordan skal du bruke den, hvor mye lys trenger du og hvor lenge skal du være på tur? Hvis du skal jogge med den, så spiller vekt og vektfordeling en stor rolle og hvis du skal bruke hodelykta ofte, er det positivt med oppladbare batterier, utdyper Konst.

For syklister kan det for eksempel passe med en hodelykt som har to lys, et hvitt lys foran og et rødt lys bak. Løpere trenger for eksempel en veldig lett lykt.

– Unger elsker å være ute på kveldene og leke med hodelykt. Det man må passe på er at lyset ikke er for kraftig, da de kan finne på å lyse hverandre i øynene, sier Konst.

Hodelykt er en populær julegave som alle har bruk for, sier Lill Hege Konst ved Sport1 Nordtro.  

 

Lysstyrken måles i lumen

Lysstyrken, den totale mengden lys fra en lyskilde, måles i lumen. Hvor kraftig lys du trenger, avhenger også hvor og til hvilket bruk.

– En lykt med 300 lumen passer helt greit til en jogge- eller sykkeltur langs veien, men skal du stå på ski ned en bakke i mørketida, vil jeg absolutt anbefale fra 2000-5000 lumen. Alle hodelykter kan justere lysstyrken fra minimum til maksimum, og da er det smart å ta litt mer lumen enn det du tror du trenger. Den kraftigste hodelykta har 10.000 lumen, forteller Konst.

Hodelyktprodusenten Moonlight Mountain Gear i Burfjord har egen lumenmåler.

– Det viktigste ved en hodelykt er at man får ordentlig lys og at man får det man betaler for. Vi leverer den lysmengden vi sier vi skal levere. Vi har også testet billige lykter som lover ekstreme lumentall. Et eksempel er en lykt på lovede 9000 lumen som leverte ca 12 prosent av lovet effekt på maks, sier Bjarne Hollevik i Moonlight Mountain Gear.

Det er viktig å vite om hodelykta di leverer den lysstyrken den skal. Her har Moonlight Mountain Gear sjekket forskjellen på to ulike lykter, som oppgir at de har samme lumen. Bright as day-lykta fra Moonlight Mountain Gear til høyre, mens en konkurrerende lykt til venstre. Foto: Moonlight Mountain Gear  

 

Lys i mørketida

Hollevik startet opp selskapet da han ikke fant lykter som hadde god nok kvalitet til en hyggelig pris.

– Du får med deg så utrolig mye mer hvis du har en god lykt når du er ute, for du lyser opp et større område. Det er mye tryggere med en god lykt. Hvis du har et svakt lys, er du helt avhengig av merking eller at du går på en kjent sti. Vi ser at en god hodelykt blir mer og mer vanlig, og gjør at man kan være mer ute i naturen, også når det er mørkt, sier Hollevik.

Lysstyrke, lysspredning, vekt og batteri er viktige elementer i en hodelykt, og de forskjellige modellene legger vekt på ulike ting.

– Hos oss kan du få teste og se på de ulike hodelyktene, for å finne den som passer akkurat deg. Vi bidrar med veiledning til hva du trenger, sier Konst.


Sjekk Sport1 Nordtro sin Facebookside for å følge med på oppdateringer og tilbud.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.