Leading Web Solutions
Gå til

Tips for å finne en finansieringsløsning tilpasset dine behov

Det lønner seg sjeldent å hoppe på det første og beste tilbudet om finansiering. Det gjelder spesielt ved bruk av kredittkort og forbrukslån. Her har vi listet opp de viktigste faktorene du må vurdere når du skal søke om lån uten sikkerhet.

Avgjør hvilket beløp du trenger

Begynn med å finne ut akkurat hvor mye penger du har behov for å låne. Ettersom du er på leting etter et lån uten sikkerhet har du trolig en tanke om hva pengene skal gå til. Dermed bør det også være mulig å anslå lånebehovet.

Før du låner bør du sette opp et budsjett over egen betjeningsevne. Finn ut hvor mye penger som kommer inn hver måned og hva som forsvinner ut i form av utgifter til mat, transport, skatt og andre nødvendigheter.

Beløpet du sitter igjen med forteller deg hvor mye du tåler å betale på lånet i måneden. Husk dette tallet når du skal begynne å sammenligne forskjellige tilbud.

Hvor lenge ønsker du å låne

Neste skritt er å tenke igjennom hvor lenge du ønsker å sitte med lånet. Forbrukslån og kredittkort har høy effektiv rente og det lønner seg alltid å kvitte seg med de så raskt man klarer.

Rentekostnadene skyter i taket jo lenger tid du velger å beholde lånet og nedbetalingstiden bør derfor holdes til et minimum. Her finnes det unntak, avhengig av hvilken type finansiering du er på utkikk etter.

Noen kredittkort har for eksempel en rentefri nedbetalingstiden, hvor du slipper å betale noe ekstra såfremt pengene betales tilbake innen 40 til 50 dagers tid. Nedbetalingstiden på forbrukslån og kredittkort ble også nylig strammet inn. Nå er det ikke mulig å velge en tidsperiode som overstiger 5 år.

I det store og hele gjelder det å finne en balanse. Prøv å kvitte deg med lånet på kortest mulig tid, men vær heller ikke økonomisk overmodig. Husk at du har rett til å flytte/betale ned forbrukslånet før avtalt forfallsdato uten at banken kan legge til noen ekstragebyr.

Hos Finansportalen.no finner du mer informasjon om rettighetene dine ved opptak av kreditt uten sikkerhet.

Bruk en gratis kalkulator

Hvis du har fulgt rådene over, har du nå tre ting klart for deg:

 1. Hvor mye du vil låne.
 2. Hvor mye du kan betale per måned.
 3. Hvor lenge du ønsker å sitte på lånet.

Nå skal du bruke tallene til å finne det beste lånetilbudet for den situasjonen du er i. Legg inn ønsket beløp og hvor mange år lånet skal betales ned. Deretter prøver du deg frem med rentene.

Noter ned hvor høy renten kan være før det tipper over, slik at lånet ikke blir dyrere enn hva du har råd til å betale. Når du har funnet frem til tallet bør du legge til en ekstra margin for hver måned.

Enda du har råd til å betale et gitt beløp bør du ikke låne opp til maksgrensen. Legg heller inn en “buffer” slik at du har råd til å dekke uventede kostnader.

Laanekalkulatoren.no er en gratistjeneste som gjør jobben enklere, men det finnes også andre alternativer å velge mellom.

Sammenligningstjenester

Det finnes flere nettsteder som lar deg sammenligne tilbud fra forskjellige långivere. Slike tjenester gjør det i tillegg betydelig enklere å hente inn nøkkeltall for hver bank og lånemegler, inklusive veiledende rentenivå og nedbetalingstid.

Derimot er det også en ulempe med å bruke slike tjenester som mange ikke tenker over. Sammenligningsportalene samarbeider kun med et begrenset antall banker, så enda man finner et akseptabelt lån på siden kan det fortsatt finnes bedre tilbud hos andre aktører.

Skal en slik tjeneste ha noen særlig verdi bør den hente inn minst 5 ulike tilbud, om ikke mer.

Pass på renten

Når du ser på bankenes lånetilbud vil du ofte høre om to forskjellige typer rente: Nominell og effektiv. Her må du være på vakt ettersom det er vesentlige forskjeller mellom hvert valg.

 • Nominell rente = Den rene renten.
 • Effektiv rente = Renten + andre utgifter (f.eks etableringsgebyr og termingebyr)

Når du skal finne ut hva et lån vil koste deg er det altså den effektive renten som teller. Det er den satsen som bestemmer det månedlige beløpet du skal betale.

Hent inn flere “anbud”

Nå har du forhåpentligvis en god liste med banker som matcher lånevilkårene dine. Du bør sende en søknad til alle sammen og først da kan du se hvem som faktisk gir deg det beste tilbudet.

En lånesøknad er ikke bindende og du må signere gjeldsbrevet for at avtalen skal tre i kraft. Til og med da har du 14 dagers angrefrist.

Slik bør du gå frem for å finne billige forbrukslån.

 • Send søknader til alle de aktuelle bankene.
 • Sammenlign lånetilbudene du får i retur.
 • Takk ja til lånet med lavest effektiv rente og avslå alle de andre.

De som synes det virker som en voldsom jobb kan bruke en lånemegler som et alternativ. Bruker du en megler vil du kun behøve å sende inn én søknad, men du vil fortsatt ha det samme problemet med at megleren kun samarbeider med et begrenset antall banker.

Egeninnsats betaler seg

For å finne frem til det beste finansieringstilbudet lønner det seg å investere litt tid og energi på egenhånd. Her ser du en kort oppsummering over hvordan du går frem for å finne et tilbud tilpasset dine egne behov.

 • Sett opp et detaljert budsjett med alle inntekter og utgifter
 • Sjekk hvor mye gjeld du kan betjene (husk å ikke låne opp til maksgrensen, men legg heller inn en buffer).
 • Benytt sammenligningsportaler for å finne nøkkeltall for hver långiver. Sjekk gjerne flere portaler.
 • Husk at det kun er den effektive renten som teller.
 • Send flere søknader og velg det lånet som har best rentebetingelser.
 • Les lånevilkårene nøye før du plukker en vinner.

Kostnadseksempel: : Lånebeløp 120.000,-, 5 års nedbetaling, Effektiv rente 16,08%, Kostnad: 51.289,-, Totalt: 171.289,-.


Annonsør i denne artikkelen er Leading Web Solutions AS.

Artikkelen linker til to kommersielle sider:
1. Kredittkortinfo.no
2. Billigeforbrukslån.no

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.