Forskningsdagene i Nord-Troms 2019
Gå til

Ser nærmere på reiseliv og turisme i Nord-Troms

Årets tema for Forskningsdagene er «Miljø», og i Nord-Troms retter de blant annet søkelyset mot hva den økte turismen gjør for og med nærmiljøet.

I år er det 18. gangen Halti Næringshage AS i Nordreisa koordinerer Forskningsdagene i Nord-Troms.

Forskningsdagene går av stabelen 18.-29. september, og arrangeres over hele landet som en nasjonal vitenskapsfestival. Formålet er å styrke folks interesse og forståelse for hva forskning er, hvordan forskning foregår, og hva forskningen betyr for både næringslivet og hverdagslivet. 

Miljøtema

I år er det overordnede temaet for Forskningsdagene «Miljø» - et tema alle har et forhold til.

FORSKNINGSDAGENE: Prosjektleder i Halti Næringshage AS, Hilde Nyvoll, ønsker velkommen til Forskningsdagene i Nord-Troms 2019. 

 

– I disse tider tenker man med en gang på klima, og miljø er i aller høyeste grad klima, men miljø er også det som omgir oss i hverdagen - alt foregår i et miljø. Det kan like gjerne handle om miljøet i magen vår, eller miljøet på arbeidsplassen! Temaet for Forskningsdagene 2019 er relevant for oss alle, og alle skal finne noe de synes er interessant, sier prosjektleder i Halti Næringshage AS, Hilde Nyvoll.

Alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner, biblioteker, museer, bedrifter og organisasjoner inviteres på Forskningsdagene til å vise fram sin virksomhet for allmennheten på nye og spennende måter.

Fokus på reiseliv

På årets program står flere arrangementer som omhandler reiseliv, og hvordan turisme påvirker lokalmiljøet i Nord-Troms.

– Flere av våre samarbeidspartnere ønsker å fokusere på reiseliv og turisme. Moderne turisme er enda ganske nytt for oss i Nord-Troms. Kanskje er vi ikke er helt forberedt for det? Først når turistene begynner å komme, ser vi hvilke fasiliteter vi har behov for, sier Nyvoll.

BREDT PROGRAM: Hilde Nyvoll håper alle vil finne noe de synes er spennende på årets program.  

– Nord-Troms får stadig økende besøk fra hele verden, som vil oppleve vår natur. Dette gir gledelig vekst i turistnæringen, men det følger også noen utfordringer med. Det er viktig at vi styrer tilstrømningen av turister slik at det er bærekraftig for både lokalbefolkningen, besøkende og naturen vår.

Historiefortelling og kulturminner

Vi må også finne ut av hva turistene vil oppleve når de kommer hit, og hvilken fortelling vi skal fortelle dem når de kommer, fortsetter hun.

– Spesielt bruk av fortellinger er interessant i reiselivssammenheng. Det gjør også noe med vår egen bevissthet til identitet.

Interesserte kan blant annet delta på reiselivsseminar på Storslett:

– Under reiselivsseminaret vil vi få lære mer om allemannsretten, om hvordan man kan bruke historiefortelling i turisme, og om et prosjekt som kartlegger kulturminner i Reisadalen. I tillegg vil vi blant annet få høre om funnene som er gjort i et prosjekt der man har kartlagt turisme på tvers av landegrensene, forteller Nyvoll.

Hvalturisme

På Skjervøy skal det arrangeres et seminar om hval og hvalturisme:

– Turistene strømmer etter hvalen, og det var stor trafikk av turister på Skjervøy i fjor. Hotellet var helt fullbooket! Det forventes at hvalen kommer tilbake i år, og derfor vil vi under Forskningsdagene fokusere på hvalturismen i Nord-Troms.

Bredt program

I tillegg til seminarene med fokus på reiseliv, har Forskningsdagene i Nord-Troms en rekke andre spennende poster på programmet:

  • Landsbyspel, som baserer seg på vår historie fra tidlig 1800-tall, da hungersnøden var så stor i Finland at flere barn ble sendt til Norge. Vennskap, kjærlighet, tro og overtro smelter sammen med livets skyggesider i denne forestillingen, basert på Reisadalens egen historie. 
  • 4. klasse på Skjervøy barneskole skal besøke «Newton-rommet», og skal lære om avfallshåndtering og materialgjenvinning.
  • Framsenteret skal ha med seg to forskere på turné til blant annet Nordreisa og Skjervøy, og de skal fortelle om lakselus og plast som et miljøproblem.
  • Det vil bli markering av Villaksens år 2019 med blant annet film.
  • Fysikk 1-, og Kjemi 1-klassene på Nord-Troms vgs arrangerer «Researchers nigt», med en rekke kule eksperimenter.

KONKURRANSE: Det blir arrangert padlekonkurranse på Reisaelva under årets Forskningsdager i Nord-Troms. 

 
  • Idrettsklassen på Nord-Troms vgs arrangerer Truisku OPP i Sørkjosen, samt padlekonkurranse på Reisaelva.
  • Bibliotekene i Nordreisa og på Skjervøy viser forestillingen «Velkommen Regine», som forteller historien om Nord-Norges første kvinnelige forfatter, Regine Normann.
  • Frokostmøtet på Halti har tema dyrehold og rovdyr.
  • Forskningsdagene avsluttes med en veritabel latterbombe med Tore Skoglund og hans venner, der publikum anbefales å ta med smertestillende mot latterkrampe i magen.

– Vi håper alle finner noe de synes er interessant under årets Forskningsdager, sier Nyvoll.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.