Landsbymarked
Gå til

MARKED: Markedsgeneral Bjørn Arne Olsen inviterer til nytt Landsbymarked 15. og 16. november! 

Fyller Storslett med nordnorske markedsvarer – perfekt for julegavehandelen!

Ved utløpet av Reisaelva har det vært markedsplass siden 1700-tallet. Når Landsbymarked nå arrangeres for åttende gang på Storslett, er det med de gode, gamle markedstradisjonene i bunn.

– Første gangen vi arrangerte Landsbymarked var i 2012, forteller markedsgeneral Bjørn Arne Olsen.

– Og i år skal vi ha hele 25 utstillere på markedet 15. og 16. november!

STORT MARKED: I år blir det hele 25 ulike utstillere på Landsbymarked.  

Lokale godsaker

Landsbymarked skal være et marked for ulike småskalaprodusenter fra området.

– Her skal de kunne markedsføre, og selge varene sine, som hovedsakelig er spiselige produkter, forteller han.

LOKALE BEDRIFTER: På Landsbymarked kan lokale småskalaprodusenter markedsføre, og selge varene sine.  

Området ved Reisaelvas utløp har vært brukt som markedsplass i flere århundrer. Her har både nordmenn, samer og kvener møttes for å tilby sine varer – alt fra mat, til nyttegjenstander.

– Landsbymarkedet baserer seg på de gamle markedstradisjonene fra området, og mange av deltakerne velger å stille i historiske kostymer, forteller Olsen.

Markedet premierer de utstillerne med best stand, og beste «stunt», nettopp fordi de ønsker at Landsbymarked skal bygge på de gamle markedstradisjonene, og gi de besøkende et inntrykk av den rike markedshistorien i området.

Deltatt fra start

Linda Fjellheim driver Reisa – Det Lille Bærkokeriet, som produserer saft og sirup av lokale bær og vekster. Hun har deltatt på Landsbymarked alle årene, siden oppstart i 2012.

– Landsbymarked betyr mye for oss lokalt. Her får de besøkende kontakt med de lokale produsentene. Da kan de handle direkte fra dem, og samtidig få høre historiene som ligger bak produktene!

LOKALE VARER: Linda Fjellheim er opptatt av lokalmat, og har deltatt på Landsbymarked hvert år med sine varer fra Reisa - Det Lille Bærkokeriet.  

Fjellheim har nylig åpnet utsalgssted – Bærkokeriet – på Storslett. Her skal hun selge både egne, og andres, lokalproduserte varer.

– Jeg synes lokalmat er utrolig viktig. Vi må ta vare på mattradisjonene våre, og føre dem videre til de som kommer etter oss, sier Fjellheim.

Skaper liv

Olsen mener Landsbymarked er med på å skape liv og bolyst i bygda. I fjor la hele 1400 mennesker turen innom.

– Det er veldig mange som besøker markedet, og vi opplever at det blir mer og mer populært. I år måtte vi stenge påmeldingen for utstillere – det var fullt allerede en måned før markedet. Det viser at dette er et populært sted for produsentene å vise fram, og selge varene sine, sier han.

POPULÆRT: I fjor deltok 1400 mennesker på Landsbymarked.  

Ettersom markedet er lagt til midten av november, mener Olsen dette er en ypperlig anledning til å handle julegaver og julemat.

– Her får de besøkende mulighet til å få med seg lokal, og kanskje litt mer spesiell julemat hjem. Selv handler jeg alt av julemat på markedet, og gjerne julegaver også! Det vet jeg om mange som gjør, sier han.

Fra Finnmark

Besøkerne kan i år for eksempel velge å handle julegavene sine fra Siss Heidi Hansen og Molta AS. Hansen holder til på Rolvsøya i Måsøy kommune i Finnmark, og er dermed den av årets utstillere med lengst reisevei.

– Fra våre produksjonslokaler i et gammelt fiskebruk på Rolvsøya, produserer vi i Molta AS en rekke nordnorske varer, i tillegg til moltesyltetøy, forteller Hansen.

– Vi tilbyr for eksempel løvetannsirup, rabarbragelé, krøkebærgelé, ulike tesorter av nordnorske bær, rabarbra- og fjellkvann-syltetøy og egne flatbrød med arktiske bær og urter.

I år blir første gangen Hansen deltar på Landsbymarked, og hun håper at produktene hennes faller i smak hos reisaværingene.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere som har deltatt på markedet, og som sier at det er bra. Selv synes jeg det er veldig viktig å fokusere på lokalmat, slik som Landsbymarked gjør. Det virker som om det blir mer og mer fokus på det, og at folk gjerne vil både smake og kjøpe lokale varer, sier hun.

Satser på lærlinger  

Landsbymarked har tidligere år hatt mesterkokker på besøk, seinest Kjartan Skjelde. I år har de derimot valgt en annen vri.

KJENTE KOKKER: Landsbymarked har tidligere år hatt besøk av kjente kokker, som Kjartan Skjelde (til vesntre). I år gjør de derimot en ny vri, og inviterer inn lærlinger fra Breivika videregående til å lage en 8-retters lærlingemeny! 

 

– I år har vi heller inngått en avtale med Breivika videregående skole og opplæringskontoret, og vil fremme hele kokkeyrket, i stedet for én enkeltkokk. Det er en utfordring å få nok lærlinger til kokke- og bakeyrket. Derfor får vi i år kokkelærlinger hit, som skal servere Bios åtte-retters lærlingemeny! Lærlingene skal i tillegg arrangere kokkekurs for elevene på Storslett ungdomsskole, forteller Bjørn Arne Olsen.

Han ser fram i mot markedshelga, og tror det samme gjelder for reisaværingene.

STEMNING: Bjørn Arne Olsen mener høydepunktet med Landsbymarked er selve stemninga, samt at folk koser seg i kafeen og at utstillerne opplever godt salg.  

 

– Høydepunktet er hele stemningen under markedet - å se at folk koser seg i kafeen, at det er masse folk, og at utstillerne har godt salg. Vi gleder oss!

Landsbymarked arrangeres på Halti-bygget 15.-16. november.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.