Sport1 Nordtro
Gå til

– Havet gir store sjanser for en morsom fisketur!

I motsetning til Reisaelva, der fisket er begrenset til sommeren, ligger havet som en alltid tilgjengelig, og bugnende mulighet for fiskeentusiaster.

– Havet er der hele tiden, og man kan fiske i havet året rundt! Det er kun ens egen temperaturgrense som setter en stopper for en knallfin fiskeopplevelse, sier Mattis Nyheim, arbeidsleder ved Sport1 Nordtro på Storslett.

Han elsker å fiske, både fra båt og fra land, og på havet har han fanget alt fra torsk og sei, til hyse, uer, skate, steinbit, flyndre, røye, makrell, kveite, laks og sjøørret.

– Det er utrolig mange ulike arter å fiske på, og man kan fiske hele året. Havet gir store sjanser for en morsom fisketur, sier han.

– Det er nemlig godt med fisk, også nært land. Det artigste på fisketur er jo nettopp å få fisk!

TUNG SLUK: Mattis Nyheim demonstrerer haspelstang med tung slukvekt inntil 120 gram! 

 

Havfiske vs. elvefiske

Nyheim mener elvefisket får mye av oppmerksomheten når man snakker om fisking i Nord-Troms, men han vil slå et slag for havfiske, som han mener er minst like artig.

– Om ikke artigere! Havfiske er mer tilgjengelig, og kan være mer utfordrende – selv om det ikke trenger å være vanskelig, sier han.

– Havet er jo både større og dypere, og det finnes langt flere arter å fiske på. De ulike artene krever ulik teknikk og ulikt utstyr.

STORT UTVALG: Nordtro har stort utvalg i fiskeutstyr og hjelper deg gjerne med å finne riktig utstyr tilpasset ditt behov.  

 

Fiskeutstyr

Nyheim opplever at de fiskeinteresserte kundene som kommer innom Sport1 Nordtro slett ikke begrenser seg til elvefiske. De setter også pris på, og driver med havfiske:

– Blant våre kunder er fisking av sjøørret kanskje det vanligste, og mest tilgjengelige fisket. Deretter kommer storseifisket, som også er veldig populært. En del av kundene våre som fisker på havet tar det de måtte få på kroken. Uansett hva man vil fiske på, så har vi det riktige utstyret!

STERK STANG: Mattis Nyheim demonstrerer styrken i stanga for butikksjef Ivar-Henning Jensen.  

Definer ditt behov

 For enten du er nybegynner, eller entusiast: på Nordtro finner du det du måtte trenge til havfisket.

–  I dag finnes det knapt fiskestenger som er direkte dårlige. Da skal man i så fall lete litt, mener Nyheim.

– Dersom du er nybegynner er det viktig å først få hjelp til å definere ditt behov, når du skal kjøpe utstyr. Hva er det du skal fiske etter? Det finnes ikke én stang som kan gjøre alt, akkurat som at det ikke finnes et par ski eller en sykkel som kan brukes til alt. Man må forsøke å spisse seg litt når man skal kjøpe utstyr, råder Nyheim.

Hvilket utstyr man velger, avhenger også av om man er en fersk, eller mer erfaren fisker:

– Som nybegynner ville jeg nok gått for en haspelstang med haspelsnelle. Når det kommer til sneller får du som regel det du betaler for. Det kan lønne seg å legge litt mer penger i det, om man ønsker skikkelig kvalitet, sier han.

– Til slutt trenger man snøre, og et utvalg av sluker. Og så er det bare å dra på fisketur!

POPULÆRT: Nordtro vil alltid gjøre sitt ytterste for å ha både tidsriktig og tradisjonelt fiskeutstyr i butikk.  

 

Japanske godbiter

Nordtro har nylig fått inn noen skikkelige godbiter for de mer entusiastiske fiskerne:

– Vi er nå en av åtte europeiske importører av de håndbygde japanske stengene fra Yamaga Blanks. Stengene har en helt enestående kvalitet, og er det man kan kalle en «understated beauty». Det er ikke noe ekstra «bling» på stengene, men alt er gjort skikkelig. Dette er ordentlig, japansk håndverk, sier Nyheim.

– Disse stengene er lette, og tåler en stor strekkbelastning. For kjenneren er dette et verktøy som gjør at man kan fiske lengre, bedre og lettere. Jeg tror ikke vi kommer til å selge voldsomme mengder av disse, men dette er en unik mulighet til å skaffe seg en skikkelig kvalitetsstang lokalt i Nord-Troms, for de som er litt ekstra interesserte.

I tillegg har Sport1 Nordtro tatt inn sluker og wobblere fra japanske Duo International.

– Vi fikk inn de første i april, og de har allerede solgt bra. De første fangstrapportene på disse slukene begynner å komme inn, og det ser meget lovende ut. Folk kjenner igjen god kvalitet når de ser det!

GODT HAILL: Uansett størrelse - det er alltid morsomt å få noe på kroken. I fjordene i Nord-Troms er det rikelig med fisk av både ulik art og størrelse.  

 

Stor utvikling

Som med mye annet, har også fiskeutstyr utviklet seg voldsomt de siste årene.

– For noen år siden var det for eksempel ikke snakk om at man skulle bruke haspelstang på tyngre havfiske. I dag er det egentlig ingen grunn til å velge noe annet, med mindre man konsekvent fisker på store dyp, mener Nyheim.

– Det har også kommet mange nye typer sluker, og andre fiskeredskaper de siste årene. Her oppe i Nord-Troms har vi vært ganske tradisjonelle – vi har plukket med oss stanga fra sjåveggen, og ei rusten stingsild, og allikevel fått fisk – fordi det har funnets så mye i havet. Vi har ikke trengt å spesialisere oss, og forske så mye på teknikk og utstyr, sier han.

Se Mattis Nyheim demonstrerer den japanske fisketeknikken "Walk the Dog". Til denne teknikken passer stengene fra Yamaga Blanks ypperlig.


 

– Lønner seg å prøve nytt

Da fisketurismen fikk en boom rundt årtusenskiftet, hadde turistene med seg mye «rart» til nord, forteller Nyheim.

– Det var gummifisk og plastfisk og sneller og stenger som vi aldri hadde sett, eller hørt om før. Mange av disse nye slukene ble sittende fast i lokalbefolkningas torskegarn, og så var det en og annen her oppe som begynte å prøve dem – og fikk fisk. Med årene har vi nok blitt mye mer nysgjerrig på nye produkter, sier han.

Nyheim har forståelse for at mange gjerne vil holde seg til det de har gjort i alle år, og som de vet fungerer.

– Men iblant kan det også lønne seg å prøve noe nytt!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Framtid i Nords redaksjon, men av Framtid i Nords markedsavdeling.

Framtid i Nord er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på framtidinord.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.