PETTER STRØM"/>

Luftige svev klar i siste liten

Onsdag har "Ailo Gaup - Stempelridderen" première på TIFF. Mandag var filmen ennå ikke helt ferdig.

Original Film fra Tromsø har premiere på filmen "Ailo Gaup - Stempelridderen" under årets TIFF.

Original Film fra Tromsø har premiere på filmen "Ailo Gaup - Stempelridderen" under årets TIFF.

kultur

Filmregissør Trond Brede Andersen fra Tromsø og hans team har fulgt motorcrosskjøreren Ailo Gaup blant annet på trening, før konkurranse og under en operasjon. Resultatet har blitt dokumentaren "Ailo Gaup - Stempelridderen".

- Jeg ønsket å lage en dokumentar om Ailo Gaup av flere grunner. Han er en topp internasjonal utøver fra en ytterkant av verden. I Amerika, for eksempel, forstår de ikke hvordan det er mulig å bli så god som Ailo når du kommer fra Finnmark. I tillegg har han etablert en sport i Norge som før var relativt ukjent for de fleste, sier Andersen.

Bearbeides fortsatt

Onsdag klokken 15.45 har filmen premiere, med visninger også på fredag og søndag.

Dagen før festivalåpningen var det fortsatt et par småting som gjensto før filmen var ferdig.

- Klippingen er ferdig, men vi har fortsatt litt bildebearbeiding å gjøre, sier produsent Mona Steffensen.

At filmen skal vises på TIFF mener regissør Andersen er en veldig god ting.

- TIFF betyr mye for meg og alle andre filmskapere i Nord-Norge, vil jeg påstå. Festivalen gjør at vi får møtt et større publikum og lett kommer til nasjonal anerkjennelse, sier regissøren.Sikter på utlandet

Dokumentaren skal også vises på NRK. Sendetidspunkt er ennå ikke klarlagt. Teamet satser også på å selge dokumentaren til utlandet.

- Vi jobber for å få solgt dokumentaren videre. Akkurat hvilke land som kan egne seg bedre enn andre må jeg forhøre meg litt om, men vi både håper og tror at dette er en film som kan slå an flere steder, sier produsent Mona Steffensen.

Tromsø-film

Det er Tromsø-selskapet Original Film som står bak filmen. Med seg i produksjonen har de også fått lokale musikere, hvor både Aggie Frost Peterson, Turdus Musicus og Tore Nedgård har bidratt.

- Når vi kan hente så god musikk her er det ingen grunn til å dra ut av landsdelen. Vi gjør dette for å bygge bransjen her, så får vi håpe at publikum er like fornøyd med produktet vårt som vi er, sier produsenten.