Johansen oppdaget dyret lørdag ettermiddag - da det ramlet av familiens hund. Han syntes det lignet mistenkelig på en flått, og har fått det mer eller mindre bekreftet av forskerhold.

- Ja, jeg sendte bilde til "Flått i nord" og de tror det er en flått. Men de har bedt om å få den tilsendt, slik at de se nærmere på det. Det skal de få, sier Johansen.

Dobbel-sjelden

Ifølge Folkehelseinstituttet finner man flått så langt nord som Brønnøysund. At man finner flått på Skjervøy er derfor høyst uvanlig. At det skjer i oktober, er enda rarere.

- Ja, han jeg snakket med sa at dette var dobbelt-sjelden. Vi ble veldig overrasket selv også, sier Dag.

Familiens hund har mest sannsynlig pådratt seg flåtten på en av mange skogsturer.

- Vi merket først de vi trodde var en liten pelskvervel på hodet. Vi tenkte ikke så mye på det, men så kom det noe kvitt fra hodebunnen på hunden. Det var steinhardt. Så ramlet det av lørdag og da så vi at det var et dyr, sier Johansen.

Googlet flått

Etter litt intensiv googling kunne familien nærmest slå fast at det måtte være snakk om flått.

- De er jo vanlige sørpå, men veldig sjeldne her nord. Den hadde blitt stor og har tydeligvis godgjort seg i huden og sugd til seg blod, sier Johansen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er flått bærere av sykdommen Lyme borreliose. Man kan også få nevroborreliose, som blant annet kan føre til lammelser i ansiktet. "Diagnostikk og behandling er utfordrende og stadig utsatt for diskusjon", skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hunden til Dag Johansen har tilsynelatende kommet greit fra det mulige flåttangrepet.

- Han har et lite sår oppe på hodet og er litt øm. Men ellers ingenting. Men vi skal ringe dyrlege for sikkerhets skyld, sier Johansen.