Zapffe ganger tre i Nord-Troms

Kristian Figenschow tar med seg den kritikerroste monologen «Zapffe» til Nord-Troms denne uken.

ALVOR OG FISKEBOLLER Kristian Figenschow lover en forestilling i spennet mellom alvor og humor når han besøker Nord-Troms denne uken.  Foto: Ola Røe

New Articles

Forrige gang Kristian Figenschow var i Nordreisa spilte han i en sliten gymsal på Storslett. I fra scenen brøt han ut: "Måtte det være siste gang jeg spiller i dette skittlokalet". Hele publikum svarte med stående applaus. Nå har både publikum og Figenschow fått viljen sin, og veteranskuespilleren gleder seg til å besøke Halti kulturscene for første gang.

– Det gleder mitt hjerte at Nordreisa har fått et kulturhus det står respekt av, sier Figenschow.

Pessimistisk humorist

Det er ikke bare Storslett som får besøk. Figenschow og Hålogaland Teater skal også til Burfjord og Skjervøy med monologen som tar for seg den nordnorske forfatteren og filosofen Peter Wessel Zapffes liv.

– Zapffe fornektet menneskehetens eksistens, og han mente at vi misbruker naturen. Samtidig var han en dødelig humorist.  Det filosofiske hovedverket hans «Om det tragiske» er pessimistisk mens «Vett og uvett» regnes som humorbibelen i nord. Forestillingen ligger i spennet mellom disse verkene. Så det er ikke en mørk forestilling, sier Figenschow

Nærkontakt med publikum

Figenschow er eneste skuespiller i «Zapffe», og forestillingen er en enkel produksjon uten mye scenografi. Det gjør at den kan besøke små scener rundt omkring i Troms og Finnmark, og i september besøker forestillingen stort sett alt av tettsteder nord for Narvik.

– Akkurat nå er jeg i Øksfjord, og jeg kan ikke huske sist jeg spilte her. Det er veldig artig å være på en slik turne, særlig når man er aleine. Jeg kommer voldsomt i kontakt med folk, både før og etter forestillingen og får høre deres historier. Når man spiller i Tromsø er man mer på jobb uten å treffe publikum på samme måte, sier Figenschow.