MENINGER:

Fra forsøplingsgrill til fellesgrill

Sommeren er høytid for grilling og kos. Dessverre er det også en høytid for skogbranner, bruk og kast og forsøpling, skriver Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, i dette debattinnlegget.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.  Foto: RENATE MADSEN

New Articles

Engangsgrillen er et godt, eller skal vi kalle det vondt, eksempel på bruk og kast. Hvert år selges det langt over en million engangsgriller i Norge. Fire ganger så mange per person som i Sverige, viste tall for få år siden.


Gi barna en giftfri hverdag

Helly Hansen, Coop og andre: Vennligst selg oss giftfrie barneprodukter. Barn leker best uten miljøgift i buksa.

 

Det er et problem av flere grunner:

Forsøpling: Engangsgriller kastes og legges igjen overalt i naturen. I fjæra, på strender, og ved rasteplasser i skogen. Man kan også finne dem blinkende på bunnen av skogtjernet.

Miljø: Engangsgrillen lages av aluminium, som er svært energikrevende å produsere. De resirkuleres dessuten ikke.

Brann: Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Engangsgrillen er en vanlig brannårsak. Bare i mai måtte brannvesenet rykke ut til flere hundre gress-, lyng- og skogbranner. Og det er ikke spesielt betryggende å tenke på at budsjettet for de ni brannhelikoptrene ble brukt opp før mai var over.

Heldigvis er det er mange som kan gjøre noe for å endre på dette.


Miljøgift rett i ansiktet

Sminken din kan være en miljøgiftcocktail, skriver Anja Bakken Riise.

 

Spar, Joker og Nærbutikken stanset salget av slike engangsgriller nå i mai. Coop, Meny, Kiwi og Rema 1000 burde følge etter. Vi oppfordrer alle butikkjedene til å fjerne engangsgriller fra vareutvalget – permanent. Sats heller på bærbare flerbruksgriller.

Regjeringen bør innføre et nasjonalt totalforbud mot engangsgriller. Millioner av kroner staten og kommunene i dag bruker til opprydning og brannslukning, kan bli spart.

Men vi trenger ikke vente på regjeringen. Kommunene kan selv ta affære. De bør forsyne populære grill- og bålplasser i skogen og på strendene med fellesgriller – og gjøre dem påbudt å bruke.


Giftig skiglede

Tusenvis skal de neste ukene delta i over hundre skirenn over hele Snø-Norge. Men i lyng og mose etterlater de seg et spor av farlige miljøgifter.