Skal undersøke hvorfor Lyngen-båt sank ved kaia

Statens havarikommisjon vil bli satt inn for å forsøke å finne svar på forliset av fiskebåten «Stian-André».

LETER ETTER ÅRSAKEN: Fiskebåten "Stian-Andrè" er hjemmehørende i Nord-Lenangen. I oktober sank båten da den var på vei til kai i Øksfjord i Loppa. Nå skal Statens havarikommisjon forsøke å finne årsaken til forliset. Bildet er fra november 2013, da båten var ankommet Nord-Lenangen for første gang.  Foto: Arne Teigen

New Articles

Det er Fiskeribladet som melder at Statens havarikommisjon skal undersøke hva som skjedde da fiskebåten «Stian-André» av Nord-Lenangen sank ved kai i Øksfjord i oktober i år.

– Vi kan gå inn i en rekke ulykker, og noen er vi etter loven og reglene pålagt å undersøke, og så må vi bestemme hvor bredt og dypt vi skal undersøke. Hensikten med slike undersøkelser er sikkerhet, og å hindre gjentagelser. Vi har et mål for øyet, og det er at vi skal bedre sikkerheten, forteller direktør i Statens havarikommisjon, William Johan Bertheussen til Fiskeribladet.


Båt med over 20 tonn fisk gikk ned i Loppa

Båten var registrert i Nord-Lenangen.


I etterkant av forliset ble båten fraktet til Nord-Lenangen, og det er der havarikommisjonen har vært og gjort sine undersøkelser. Dette har, i følge Fiskeribladet, skjedd gjennom tekniske undersøkelser, intervjuer på involverte og innsamling av øvrig informasjon.

SYV ÅR: Fiskebåten "Stian-Andrè" ble levert i 2013. Båten er seksti fot, og kostet 13 millioner å bygge, samt fem millioner i kvoter og rigg. Den var klargjort for fiske med reketrål og snurrevad. Båten var eid av rederiet, Stian Andre AS med base i Nord-Lenangen i Lyngen.   Foto: Frode Adolfsen

Ettersom man fortsatt er i startfasen, kan ikke avdelingsdirektør for sjøfart hos Statens havarikommisjon, Dag Sverre Liseth, si noe om når de skal være ferdig.

– Vi kan ikke si noe om tidsrammen nå, annet enn at sjøloven krever en rapport innen et år. Funnene vi har gjort ønsker jeg ikke å gå ut med nå. De vil stå i en sluttrapport, sier han til Fiskeribladet.


Nybygg på vei nordover

«Stian-Andre» er på vei mot Nord-Lenangen.


«Stian-Andre» sank i Øksfjord i Loppa helt i starten av oktober, da den skal ha vært på bei inn for å levere.

Båten skal ha vært borti en merde, som forårsaket hull i skroget. Etter dette bla båten ført mot kai av mannskapet, men den sank inne i havnebassenget i Øksfjord.

Den ble hevet noen dager senere.