Bygger passasjerbåt

Rolf Tøllefsen er for fulle seil inn i et nytt marked. Den første passasjerbåten som bygges i Solhovfjæra er i ferd med å ta form.
New Articles

Tøllefsen Båtdrift signerte for ei drøy uke siden avtale med Nordland fylkeskommune om å lage en passasjerbåt. Den skal brukes til å frakte skolebarn i øysamfunnet Fleinvær i Vestfjorden utenfor Bodø.

Avtalen er på 1,8 millioner kroner. Båten skal leveres i medio september.

Skoleelever ned i 6-årsalderen kan dagpendle i stedet for å bo på internat.

Større krav


- Et veldig spennende oppdrag. Vi tar steget fra fiske- til passasjerbåt. Kravene til sikkerhet går opp et hakk, forteller Rolf Tøllefsen.

Tøllefsen Båtdrift sikret seg kontrakten etter at Nordland fylkeskommune testet «Himmeltinden», en hurtiggående sjark som ble bygget i fjor. Fem-seks leverandører kjempet om avtalen.

Et av fortrinnene er at båten kan betjenes av bare en person. Styrmannen kan betjene instrumenter og utstyr samtidig som han har oversikt over passasjerene.

Andre momenter som talte til Tøllefsens fordel var sjøegenskaper, manøvrering og fart.

Åtte passasjerer


På den nye båten fjernes mesanen og overbygget blir litt større.

Båten på 9,3 meter har plass til åtte passasjerer. Det vil også være muligheter til å bruke båre og rullestol.

Rolf Tøllefsen opplyser at 12-13 skoleskyssbåter skal erstattes i Nord-Norge. Dersom Nordland fylkeskommune blir tilfreds, kan det bli flere avtaler for båtbyggeriet i Solhovfjæra ved Lyngseidet.

- Myndighetene vil unngå at unger havner på internat. Med skyss sjøveien kan de bo hjemme, sier Tøllefsen.

Fleksibel


Han avviser at bedriften er i ferd med å bevege seg bort fra fiskerinæringen.

- Vi har hele tida vært flinke til å møte skiftede markeder, - det være seg oppdrett, fiskebåt eller fisketurisme. Stor fleksibilitet og vilje til å møte nye utfordringer er de viktigste forklaringene på at bedriften fortsatt består, forteller Rolf Tøllefsen.

Hever snittet


Tøllefsen Båtdrift hadde i fjor omsetning på i underkant av fire millioner kroner.

Firmaet sysselsetter fire mann

I verkstedindustrien ligger omsetningen på 700.000 kroner per ansatt. Tøllefsen bidrar med andre ord til å heve gjennomsnittet i bransjen.