Nytt barneteater skal skremme publikum

ITU Kvensk Teater Trupp startet i høst opp med barneteater i samarbeid med Nordreisa kulturskole.

FØNN F.v. Ronja Dalsaune Sætre, Roger Aronsen, Oda Fossvoll, Klara Istre, Andreas Collins, Lydia Istre, Maja R. Vikebø, Inger Birkelund og Kirill Makarenko. 

kultur

Førstkommende søndag skal FØNN fra Reisa ha sin første egenproduserte forestilling på Halti kulturscene.

Barneteateret består av 13 deltakere i alderen 1.- 10. klasse, og deltakerne har tatt utgangspunkt i et manus som tidligere ble satt opp ved Sokkelvikhuset i Sørkjosen i fjor - Manalaiset.

- Der er ITU som for noen år siden, tok initiativet til et barneteater, men med bare voksne skuespillere. Vi hadde lyst å satse mer på barn, og i løpet av høsten klarte vi å få til et samarbeid med kulturskolen, forteller Inger Birkelund.

Godt oppmøte

Med satsingen på barn, har ønsket fra ITU også vært å involvere de ungene medlemmene så mye som mulig i arbeidsprosessen.

- Vår rolle er egentlig bare å sette sammen deres ideer, sier Marina Makarenko i ITU.

Det som skjer på scenen skal barna selv skape og de har også kommet med tanker og ideer rundt ting som har med bl.a. billettsalg og markedsføring å gjøre.

På det siste punktet, har ITU hatt to ungdomsrepresentanter, som har tatt del i markedsføringen spesielt rettet ut mot skolene.

- Første gang vi startet opp, var det faktisk 20 stykker som møtte. 13 stykker er med på Manalaiset, og med tanke på kulturskolen i Nordreisa, er det en ganske stor gruppe, sier Birkelund.

Langsiktig plan

Noe av bakgrunnen for å få på plass et samarbeid med kulturskolen, har i tillegg vært et ønske om å etablere et fast barneteater i kommunen.

- Får vi på plass en fast, god organisering, klarer å bygge en kompetanse på det med å drive barneteater uten å nødvendigvis være avhengig av ildsjeler, bygge det inn i kulturskolen - så kan dette være noe som varer 20 år fram i tid, sier Birkelund.

I utgangspunktet er det bare satt opp en forestilling før jul, men viser den seg å bli populær, utelukker ikke teatergruppa å sette opp en ekstraforestilling.

Kort fortalt, handler Manalaiset om den nye eieren av Halti, som elsker penger og hater barn.

Ved hjelp av mystiske hjelpere får Amalie og hennes venner løst mysterier og reddet kulturhuset.