Når neste års Riddu Riddu starter opp er det en jubilant som tar til. festivalen fyller 25 år, og festivalsjef Karoline Trollvik, slapp denne uka to av jubileumsarrangementets hovedstjerner - Sondre Justad fra Lofoten og Sofia Jannok fra svensk del av Sapmi.

Bobler av energi

Justad sier i en pressemelding at han gleder seg stort til å få spille på Riddu Riddu.

– Utrolig stas å få spille der! Jeg har alltid vært fascinert av den samiske kulturen, og tok blant annet i 2008 kontakt med Frode Fjellheim fordi jeg hadde lyst til å lære å joike. Vi fikk det aldri til å passe, men kanskje en dag!

Justad tok et solid steg inn på den norske artiststjernehimmelen med singelen, ”Nu har du mæ”. Siden har han etablert seg med låter som ”Det e over” og den nye plata, ”Riv i hjertet”.

Festivalsjef Karoline Trollvik sier at Sondre Justad leverer gledesspredende popmusikk som bobler av energi.

– Det er litt sånn som Riddu Riddu føler seg akkurat nå; som en sprek 25- åring full av friskt pågangsmot!

Elsker Riddu

Sofia Jannok har etablert seg som en av Sápmis største artister.  Med utgangspunkt i joik blander hun inn elementer fra elektronika, jazz og folkemusikk. Denne våren slipper hun ny plate, som ryktes å by på både sarthet, råskap og et brennende engasjement. Singelen ”Snölejoninna”, som ble sluppet på Samefolkets dag i år, har gått en seiersgang i nord siden.

Selv gleder hun seg til å gjeste urfolksfestivalen i Manndalen.

- Jeg elsker Riddu Riddu! Både jeg og bandet ser på det som sommerens høydepunkt.  At jeg riskerer å miste kalvemerkingen hjemme, viser hvor høyt jeg verdsetter festivalen.

Oljeaktivister

Begge artistene har også vist seg som politiske engasjerte, og det passer festivalens profil meget godt, sier Trollvik i pressemeldingen.

- Jannok har markert seg for sitt engasjement for urfolksrettigheter og mot gruvedrift i samiske områder i Nord Sverige.  Justad har ved flere anledninger uttalt seg om oljeboring langs kysten av Nord-Norge.

Justad har blant annet uttalt at, sitat: ”Det er jo jævlig skummelt å kødde med noe så risikofylt!”

– Vi er takknemlig for at disse unge artistene bruker sin stemme til å løfte fram disse viktige sakene, som vi vet er en reel trussel mot urfolks tradisjonelle levesett,  sier Karoline Trollvik