Justad kommer til Riddu Riddu

Et av Norges heteste stjernenavn om dagen skal spille på Riddu Riddu 2016.

TIL KÅFJORD: Stjerneskudde Sondre Justad fra Lofoten skal spille på neste års Riddu Riddu festival.  Foto: Bjørnar Øverbø

kultur

Når neste års Riddu Riddu starter opp er det en jubilant som tar til. festivalen fyller 25 år, og festivalsjef Karoline Trollvik, slapp denne uka to av jubileumsarrangementets hovedstjerner - Sondre Justad fra Lofoten og Sofia Jannok fra svensk del av Sapmi.

Bobler av energi

Justad sier i en pressemelding at han gleder seg stort til å få spille på Riddu Riddu.

– Utrolig stas å få spille der! Jeg har alltid vært fascinert av den samiske kulturen, og tok blant annet i 2008 kontakt med Frode Fjellheim fordi jeg hadde lyst til å lære å joike. Vi fikk det aldri til å passe, men kanskje en dag!

Justad tok et solid steg inn på den norske artiststjernehimmelen med singelen, ”Nu har du mæ”. Siden har han etablert seg med låter som ”Det e over” og den nye plata, ”Riv i hjertet”.

Festivalsjef Karoline Trollvik sier at Sondre Justad leverer gledesspredende popmusikk som bobler av energi.

– Det er litt sånn som Riddu Riddu føler seg akkurat nå; som en sprek 25- åring full av friskt pågangsmot!

Elsker Riddu

Sofia Jannok har etablert seg som en av Sápmis største artister.  Med utgangspunkt i joik blander hun inn elementer fra elektronika, jazz og folkemusikk. Denne våren slipper hun ny plate, som ryktes å by på både sarthet, råskap og et brennende engasjement. Singelen ”Snölejoninna”, som ble sluppet på Samefolkets dag i år, har gått en seiersgang i nord siden.

Selv gleder hun seg til å gjeste urfolksfestivalen i Manndalen.

- Jeg elsker Riddu Riddu! Både jeg og bandet ser på det som sommerens høydepunkt.  At jeg riskerer å miste kalvemerkingen hjemme, viser hvor høyt jeg verdsetter festivalen.

Oljeaktivister

Begge artistene har også vist seg som politiske engasjerte, og det passer festivalens profil meget godt, sier Trollvik i pressemeldingen.

- Jannok har markert seg for sitt engasjement for urfolksrettigheter og mot gruvedrift i samiske områder i Nord Sverige.  Justad har ved flere anledninger uttalt seg om oljeboring langs kysten av Nord-Norge.

Justad har blant annet uttalt at, sitat: ”Det er jo jævlig skummelt å kødde med noe så risikofylt!”

 – Vi er takknemlig for at disse unge artistene bruker sin stemme til å løfte fram disse viktige sakene, som vi vet er en reel trussel mot urfolks tradisjonelle levesett,  sier Karoline Trollvik