Framtid i Nord gratulerer!

Storstilte feiringer av Samefolkets dag

Både Storfjord og Kåfjord har storstilt feiring Samefolkets dag.

SAMEFOLKETS DAG Feiring i flerbrukshallen på Hatteng.  Foto: Johanne Pettersen Elvestad

kultur

I 1992 ble det vedtatt i Samekonferansen at 6 februar skulle bli en felles nasjonaldag for samefolket i Norge, Finland, Sverige og Russland. 

I dag feires Samenes nasjonaldag flere steder i Nord-Troms, deiblandt også i den trepråklige kommunen Storfjord.

– Det er flere år siden sist Storfjord markerte denne dagen, så det er på tide å å få dagen frem i lyset, skriver Jill Fagerli til Framtid i Nord.

Frivilligsentralen har gått sammen med Språksenteret i Storfjord og Duodji og kulturforeningen hvor de inviterer til stor fest ved flerbrukshallen på Hatteng.

– Det blir både kafe, fotofremvisning, utstilling, samisk minimarked og aktiviteter hvor gamle treski og lasso er stikkordet, opplyser Fagerli. Arrangementet starter klokken 12, og lederen for Frivilligsentralen opplyser at alle er hjertelig velkommen.

Dans og utstilling

I manndalen har samenes nasjonaldag alltid blitt feiret med stor fest. Også i år vil Senter for nordlige folk invitere til stor feiring med både kunstutstilling og danseforestilling. Sametingsråd Henrik Olsen fra Manndalen vil holde tale for dagen.

Utstillingen som åpnes i dag er en samtidsdokumentasjon av atten samiske personer og deres miljøer. Blant personene som er med i denne utsillingen er sametingspolitiker Aud Marthnsen, hennes mann Kent Arne Marthinsen og hennes søster Janne Lilleberg.

Det er kulturprodusent Jorunn Eikjok og fotograf Ola Røe som står bak utstillingen som også er kommet ut i bokform i 2013.

Ut på kvelden vil dagen avsluttes med Elle Sofie Henriksen sin danseforestilling Jorggáhallan med danserne Thomas Gundersen og Marte Fjellheim Sarre. Musikken er av Wimme Sara.

Rognbollsuppe

Men allerede tirsdag i denne uka markerte Manndalen skole samenes nasjonaldag. Elevene fikk servert Rognbollsuppe, en sjøsamsik tradisjonsrett som elevene i 10.klasse hadde laget. Også denne markeringen ble gjort på Senter for nordlige folk.

Foruten feiringen i Manndalen og på Hatteng, har samenes nasjonaldag blitt markert ved enkelte barnehager og skoler i regionen. Blant de den årvisse feiringen ved Moan skole i Nordreisa og ved Eidekroken barnehage på Skjervøy.

Offisiell flaggdag

Samfefolkets dag ble i 2003 en offisiell flaggdag i Norge,, og det skal flagges ved alle offisielle bygg denne dagen. Men det er valgfritt om det skal flagges med det samiske flagget.

Forøvrig har den 6. februar sin bakgrunn i at det første samiske landsmøtet ble avholdt dennne datoen i 1917. Møtet som  fat sted i Metodistkirken i Trondheim samlet nord- og sørsamer for å drøfte felles saker og problemstillinger.