Etter knapt åtte år på fergekaia i Olderdalen kan «kåfjordboxen» ende opp litt lenger nord i kommunen. Janet Kjønnerød og mannen, Svein Erik Andersen, har nemlig søkt kommunen om å overta og drifte Box Home.

- Ja, vi syns det er et monumentalt bygg som kanskje har fallert litt på fergekaia. Vi ønsker derfor å ta den til Djupvik og sette den i ordentlig stand igjen, sier Kjønnerød.

Småskala

Hun og mannen bor på Tjøme, men har kjøpt 100 mål med tomt like sør for Coop-butikken i Djupvik og har planer om å få til noe på stedet. For øyeblikket holder Kjønnerød på å pusse opp et gammelt hus som ligger på tomta.

- Det er ikke snakk om svære planer. Vi snakker om småskalavirksomhet, sier Kjønnerød, som har vært i kontakt med arkitektene Sami Rintala og Dagur Eggertson.

- De syns det er bra at noen har planer for Box Home, sier Kjønnerød.

Økt turisme

Box Home kom til Olderdalen i 2009 og skulle brukes av næringsliv og kunstnere som ville profilere seg – samt gi mer positiv oppmerksomhet til kommunen.

Men bortsett fra turistinformasjon om sommeren og sporadiske konserter har ikke Box Home vært i bruk. Men det vil Svein Erik Andersen gjøre noe med.

- Bakgrunnen for søknaden er først og fremst tro på at en helårlig åpen, tilgjengelig og integrert Box Home vil kunne bidra i større grad til økt turisme enn som fasilitet for turistinformasjon noen få uker om sommeren, skriver Andersen i søknaden.

- Sami Rintala og Dagur Eggertson, tegner også de bygningene vi skal ha på gården. Derfor passer det godt å få Box Home på plass også. Den vil i så fall bli et lite smykke i bakkesiden, sier Andersen til Framtid i Nord.

Kulturambassade

Olderdalen Grendeutvalg har gitt beskjed til Kåfjord kommune at de ikke lenger har mulighet til å forvalte og drifte Box Home.

Andersen vil ha Box Home som en del av et forretningskonsept som «bygger på arkitektur som et bærende element , i tillegg til aktivitetspakker knyttet opp mot lokal autentisk kultur»

- Box-Home kan forhåpentligvis bli en riktig kulturambassade og utgangspunkt for alt det spennende tilreisende kan oppleve i Kåfjord, sier Andersen.

Lyses ut

Kåfjord kommune hadde Box Home-saken oppe i siste kommunestyret. Kommunepolitikerne er positive til planene, men:

- Vi er nødt til å lyse ut boksen først. Så vil vi be om at interesserte legger fram et skriftlig konsept på drifta, sier ordfører Svein O. Leiros.

Det har Kjønnerød og Andersen forståelse for.

- Ja, det har vi selvsagt. Men prosjektet går videre uansett, sier Andersen.