Jamaicanske rytmer på Paaskiviikko

Folkreggaebandet The Meänland gjester de kvenske kulturdagene i Nord-Troms denne sommeren.

kultur

Denne sommeren kan du oppleve noe litt utenom det vanlige når The Meänland gjester Paaskiviikko - nemlig reggae på meänkieli.

Bandet fra Tornio- og Haparanda skal spille to konserter under de kvenske kulturdagene som går fra 6.-12. juni i år.

The Meänland spiller på Kvænangsbotn grendehus fredag 10. juni og på Halti kulturscene lørdag den 11.

Åndelig reise

Musikalsk er The Meänland inspirert av blant andre Bob Marley og Sting, og med tekster på finsk og meänkieli, avslappende toner og kjente baktakt-rytmer, vil publikum tas med på en åndelig og tidvis politisk reise, stadig krydret med en god dose humor.

- Meänkieli er den offisielle benevnelsen på tornedalsfinsk, det betyr "vårt språk" og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Sverige. Språket er nært beslektet med kvensk og omtales gjerne som "kvenskens søsterspråk" her hjemme, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder for festivalarrangør Halti kvenkultursenter.

Minnerikt

I april slapp The Meänland sin første musikkvideo, "Akka huutaa ja pauhaa" (Kjerringa skriker og brøler). Videoen kan du se øverst i saken.

- Kvensk musikk er ikke så utbredt i Norge som vi kanskje skulle ønske, men Tornedalen er heldigvis ikke så altfor langt unna og her er man begavet med mange dyktige musikere. Vi tror dette kommer til å bli minnerikt, sier Eriksen.