Løfter englesang til nye høyder

Til helgen har du muligheten til å få med deg storslagen musikk i Nordreisa kirke.

SYNGER VIVALDI Nordreisa kirkekor skal førstkommende helg ha konsert sammen med Nordlyskatedralens ungdomskantori. Koret har ukentlig hatt øvinger i forkant av konserten. F.v. kantor Peter Vang, Liv Hammervold, Marte Bergland, Silje Helland, Else P. Elvestad, Anne Grethe Eng, Tore Elvestad og Bjørn Ivar Hammervold. 

kultur

I samarbeid med Nordlyskatedralens ungdomskantori, setter nemlig Nordreisa kirkekor opp Vivaldis "Gloria".

- "Gloria" er et gudstjenesteledd som har sitt utspring i englesangen fra Betlehemsmarken, da de sang "Ære være Gud i det høyeste", og det brukes i hver eneste gudstjeneste over hele verden fortsatt, forteller kantor Peter Vang.

Englesangen fra Betlehemsmarken har også vært en inspirasjon for flerfoldige komponister og musikere opp gjennom tidene, og i følge Vang ligger Vivaldis "Gloria" fra 1716 på øverste hylle.

- Vi har ikke brukt Vivaldis toner tidligere så dette blir artig. Den finnes også på latin, men folk vil få den norske versjonen i handa når de kommer, slik at man både kan følge med - men også dra kjensel fra liturgien, sier han.

Korsamarbeid

Artig er også samarbeidet Nordreisa kirkekor har fått på plass med Nordlyskatedralens ungdomskantori.

- Det er nesten blitt et premiss etterhvert, hvis vi skal få gjort ting som har en viss størrelse. Til det er vi for liten alene, men nå vi funnet en god samarbeidspartner i Alta og som fungerer rimelig bra allerede. De er også et lite kor, men har en dirigent som er veldig dyktig og veldig flink med å finne midler, støtteordninger og slike ting, forteller Vang og utelukker ikke at det kan bli flere samarbeid.

- Når to små slår seg i hop, og man blir en passelig størrelse - da er det muligheter. En annen ting som er bra med dette, er at når man jobber med ting av en viss størrelse, bruker man kanskje veldig lang tid på å øve det - ender opp med å ha kanskje én konsert og så er man ferdig. Nå skal vi ha to konserter, en i Alta og en i Nordreisa, slik at vi får brukt stoffet litt mer før det legges til side, sier Vang.

Innleid orgel

Oppsetningen og konserten har også eget orkester, som kantoren har stor tro på.

- Korsangerne er glade amatører som stiller opp på øvelse en gang i uka, men orkesteret er proffe folk som rett og slett løfter det hele et hakk. Bare for stemningen sin del og settingen med kor og orkester, blir dette kjempefint, sier Vang.

Han forteller videre at det for anledningen også er leid inn et lite orgel fra Bodø.

- Det har reist hit for å være med på konserten, og vi skal sende det ned igjen med Hurtigruta når vi er ferdig. Pipeorgelet er lagd for at man skal kunne sitte i en slik orkestersetting, og det er et utrolig fint instrument. Det vi har på galleriet blir litt for stort, og man sitter gjerne litt alene der oppe, sier Vang.

Konserten i Nordreisa finner sted lørdag kveld i Nordreisa kirke. Konserten i Alta kirke gjennomføres søndag. Dirigent er Lars Kristian Håkestad Eliassen.